Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Vasúti gigasztrájk lesz Németországban

2014.11.04. 20:02

A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság mozdonyvezetői rekordhosszúságú, 109 órás sztrájkot tartanak szerdátóljövő hétfőig – írja az MTI.

A szakszervezet közleménye szerint a teherszállító vonatok mozdonyvezetői szerdán délután 15 órakor hagynak fel a munkával, a személyszállító vonatokat vezető kollegák pedig csütörtökön hajnal 2 órakor lépnek sztrájkba. A munkabeszüntetés hétfőn reggel 4 órakor ér véget.

A DB a sztrájk idejére rendkívüli menetrendet állít össze, reményeik szerint minden harmadik járat közlekedik majd.

A 20 ezer dolgozót képviselő szakszervezet egyebek között ötszázalékos béremelést követel a munkaadótól, és azt akarja elérni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem más területeken dolgozó vasutasok, például a jegykezelők nevében is tárgyalhasson a bérekről.

A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége helyettes ügyvezető igazgatója, Achim Dercks szerint "ami a vasútnál történik, az méreg a gazdaságnak", hiszen a vasúti áruszállítás felfüggesztése már néhány napon belül is termelési zavarokhoz vezet. A CDU főtitkára, Peter Tauber szerint a mozdonyvezetők "elveszítették a mértéket". Élesen bírálta a szakszervezetet a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) főtitkára, Yasmin Fahimi is, aki a Spiegel Online hírportálnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a GDL nemcsak utazók százezreit dühíti fel, hanem árt a többi érdekképviseletnek és megbontja a vasutasok közötti szolidaritást.