Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Holtan találták a Putyin-ellenes színészt

2014.11.06. 10:35

Saját vérében feküdve találták ismerőse lakásán Alekszej Gyevotcsenkót. A 49 éves szentpétervári színész aktívan részt vett az ellenzéki mozgalmakban, különösen a 2011. decemberi parlamenti és 2012. márciusi elnökválasztás körüli tüntetési hullámban. Tagja volt a Garri Kaszparov nevéhez kötődő Egyesült Polgári Frontnak (OGF), egyik szerzője volt a 2010-es, „Putyinnak mennie kell” című ellenzéki kiáltványnak.

Az inkább epizódszerepekből, mint főszerepek sokaságából ismert Gyevotcsenko 2006-ban kapta meg Oroszország érdemes művésze címet, korábban két másik állami tüntetést is kapott színészi alakításáért.

2011-ben minden állami kitüntetéséről lemondott, majd Szentpétervárról a moszkvai Csehov színházhoz szerződött.

Halálának oka egyelőre ismeretlen. Ismerőse, aki rátalált szerdán, elmondta, hogy előző nap ő segítette haza az erősen ittas Gyevotcsenkót.

Két éve blogjában szót emelt az ellen, hogy a demokratikus ellenzékben nacionalista szélsőségesek is részt vegyenek. Ezután a színészt a moszkvai metróban megtámadta  néhány észak-kaukázusi. Gyevotcsenko a támadást véletlen egybeesésnek és nem politikai provokációnak tartotta.

Békemenet

A demokratikus ellenzék szeptember 21-én tartotta a Béke Menetét az orosz fővárosban. A Kreml Ukrajna-politikáját is kritizáló felvonuláson Gyevotcsenko is részt vett. A színész az alábbi videón a rendezvényre szólítva Oszip Mandelstam versét mondja el.

Alexei Devotchenko elmondja Oszip Mandelstam versét

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport