Viola
-6 °C
0 °C

Macedóniában külön börtönbe zárnák a pedofilokat

2014.11.06. 13:55

A macedóniai börtönökért felelős hivatal vezetője, Lidia Gavrilovska úgy nyilatkozott: mérlegelik, hogy egy elszeparált, külön börtönépületet építsenek a pedofiloknak – írja a Balkaninsight.com. Persze csak azután, hogy megvizsgálták, az ötlet mennyire van összhangban az uniós szabványokkal.

Gavrilovska szerint ezeket a személyeket el kell különíteni (a börtönben) annak érdekében, hogy a velük dolgozó szakemberek növelhessék az ilyen típusú foglyok biztonságát. Hozzátette, a pedofiloknak rendelkezésre állt pszichológiai tanácsadás a börtönökben, de átfogó reszocializációs kezelés eddig nem.

Ahogy arról februárban beszámoltunkMacedóniában kémiai kasztrálásnak fogják alávetni a kiskorúak szexuális bántalmazása miatt elítélt visszaesőket egy új törvény értelmében.

Az új törvény életfogytiglanra növelte a gyermekeket szexuálisan bántalmazókra kiszabható börtönbüntetés felső határát, egyúttal pedig enyhített büntetést helyezett kilátásba azoknál az először elítélt pedofiloknál, akik önként vállalják a kémiai kasztrációt. A visszaesőknek viszont kötelezővé teszi a kasztrálást, és ezt a jogszabály szerint a börtönbüntetés lejártakor kell elvégezni.

Az új törvény februári bevezetése óta egy elítélt kapott életfogytiglant.

Egy börtönpszichológus a Balkaninsight cikkében arról beszél, hogy ezek az emberek komoly pszichológiai személyiségzavaroktól szenvednek, kevés közös jellemzőjük van a tipikus bűnöző személyiségekkel, továbbá gyakoribb és speciálisabb pszichiátriai kezelésre szorulnak.