Bernadett
-2 °C
4 °C

Fekete nő lesz az új amerikai igazságügy-miniszter

2014.11.08. 10:38

Obama ma fogja hivatalosan is jelölni az új igazságügy-miniszterét, Loretta Lynch az első fekete nő lesz a poszton. Lynch elődje, Eric Holder volt az első afroamerikai ugyanott, ő szeptemberben jelentette be a visszavonulását.

Lynch elsősorban a rendőri visszaélések ellen határozottan fellépő szövetségi ügyészként ismert. Ő működött közre abban a tíz évvel ezelőtti közfelháborodást okozó esetben is, ami a rendőri brutalitás szimbóluma lett az Egyesült Államokban. Akkor egy haiti menekültet kínoztak és bántalmaztak szexuálisan egy brooklyni a rendőrőrsön, az eset felderítése lendületet adott a rendőri visszaélések elleni tágabb küzdelemnek is — emlékeztet a Guardian.

Lynch az utóbbi időben elsősorban bankok által elkövetett bűncselekményekkel és a terrorizmus elleni jogi lépésekkel foglalkozott, Obama is ezt a tapasztalatát fogja feltehetően hangsúlyozni. Lynch jelölését még el kell fogadni a Szenátusnak is. Ott januárig még demokrata többség van, utána viszont az eheti félidős választásokon győzelmet arató republikánusok kerülnek majd meghatározó helyzetbe.