Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Merényletre készülhettek a Londonban elfogott fiatalok

2014.11.08. 14:04

Az állítólagos iszlamista merénylet tervének ügyében nyomozó rendőrség folytatja a kikérdezését annak a négy, 19 és 27 év közötti gyanúsítottnak, akiket csütörtökön és pénteken Londonban tartóztattak le, írja a BBC.

A BBC szerint jelentősége van annak, hogy a letartóztatások éjjel történtek, és az egyik gyanúsítottat egy, az utcán parkoló kocsiban fogták el. Ez arra utalhat, hogy a rendőrség az utolsó pillanatban kapott valamilyen információt, vagy történt valami, ami mozgásba lendítette a rendőrséget.

A rendőrség közölte, hogy számos házkutatást hajtanak végre. A közlemény szerint a letartóztatások és a házkutatások is egy, az iszlámhoz kötődő terrorizmusra irányuló nyomozás részei.

Az MTI hírösszefoglalója szerint több brit lap egybehangzó szombati beszámolója arról szólt, hogy az elfogottak erre a hétvégre terveztek terrortámadást Londonban. Nagy-Britannia ugyanis ezen a hétvégén emlékezik meg háborús halottairól. Az emlékezés ideje mindig az első világháború ütközeteit lezáró tűzszünet november 11-ei évfordulójához legközelebbi hétvége.

A központi ceremónia most vasárnap lesz: II. Erzsébet királynő koszorút helyez majd el a frontokon elesettek londoni emlékművénél. Rajta kívül jelen lesz 93 éves férje, Fülöp edinburghi herceg mellett David Cameron miniszterelnök és a brit politikai pártok teljes vezérkara is.

A The Daily Telegraph úgy tudja, hogy a gyanú szerint az őrizetbe vettek lőfegyverrel támadtak volna az évfordulós rendezvényre összegyűlő katonákra és civilekre. A Telegraph forrásai szerint a vasárnapi londoni koszorúzáson fegyveres rendőri egységek és a Scotland Yard terrorelhárító osztagának civil ruhás emberei olyan szoros biztonsági gyűrűt vonnak majd a helyszín köré, amilyenre a 2001. szeptember 11 óta nem volt példa.

A The Sun - a legnagyobb példányszámú brit tömeglap - névtelen forrásokra hivatkozva arról írt, hogy személyesen a királynő ellen terveztek merényletet. A lap forrásai szerint a Scotland Yard gyanúja az, hogy a négy őrizetbe vett fiatal muszlim férfi a Royal Albert Hallban esedékes szombat esti emlékműsor alatt próbált volna késsel rátámadni a királynőre.

A brit kormány nemrégiben a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültségi szintet az Iszlám Állam tevékenysége miatt.