Gerzson
-3 °C
2 °C

Civilek is meghalhattak az Iszlám Állam elleni légicsapásban

2014.11.09. 15:03

Huszonegy civil meghalt, több mint száz megsebesült a szíriai kormányerőknek egy, az Iszlám Állam által elfoglalt észak-szíriai település elleni légicsapásaiban - közölte az MTI.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) beszámolója szerint a szíriai légierő több bevetésben támadta szombat este az Aleppóhoz közeli Báb városát, amelyre többek között hét hordóbombát dobott le. A halottak között egy nő és egy gyerek is van. Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója úgy értesült, hogy a harci gépek tíz bevetésben támadták a települést. A londoni székhelyű szervezet helyi aktivisták segítségével szerzi be a híreket Szíriából.

Egy másik forrás, az ellenzékhez közel álló, Aleppo Media Center nevű szervezet úgy tudja, hogy harmincan haltak meg és nyolcvanöten megsebesültek a légitámadásokban. A robbanóanyaggal megtöltött hordókat, amelyeket nem lehet irányítani, általában a szíriai légierő helikoptereiről dobják le. Ez a damaszkuszi rendszer egyik fő fegyvere a felkelők elleni harcban, az országot több mint három éve sújtó polgárháborúban.

A szíriai hatóságok nem különböztetik meg a mérsékelt felkelőket és az Iszlám Állam szélsőséges fegyvereseit, mindkét csoportosulást egyformán terroristáknak minősítik, még akkor is, ha azok egymással is harcolnak.

A tűzszüneti regionális zónák kialakításán fáradozik az ENSZ-főtitkár Szíriában tartózkodó különmegbízottja, Staffan de Mistura. Az övezetek megteremtése lehetővé tenné a segélyek célba juttatását és hozzájárulna a konfliktus békés rendezéséhez - írta a szíriai kormányhoz hű lap, az al-Vatan. Mistura szombat este érkezett a szíriai fővárosba, Damaszkuszba háromnapos látogatásra.

Bassár el-Aszad szíriai elnökön és a külügyminisztérium képviselőin kívül a különmegbízott találkozik a kormány által megtűrt ellenzék vezetőivel is. Az olasz-svéd diplomata másodjára jár a közel-keleti országban. Idén júliusban nevezték ki az algériai Lahdar Brahimi helyére, aki májusban adta vissza megbízatását, miután a szíriai kormány és az ellenzék tárgyalásai tavasszal kudarcba fulladtak.