Németh Miklós elnézést kért a hidegháború utolsó, magyar határon lelőtt áldozatának élettársától

PB087627 3
2014.11.09. 07:49 Módosítva: 2014.11.09. 07:52
Egy magyar határnyitásról szóló dokumentumfilm szombati bemutatóján Németh Miklós nyilvánosan kért elnézést egy német nőtől, akit át is ölelt. A nő élettársát 1989 augusztusában lőtték le a magyar határőrök menekülés közben, a férfit hidegháború utolsó ismert áldozataként tartják számon. A fél terem a szemét törölgette a gesztus láttán és Németh Miklós is láthatóan meghatódott.

Van egy magyar toppolitikus és van egy weimari nő. Soha nem találkoztak egymással, de sorsuk 1989 augusztusában mégis kereszteződött, amikor a magyar politikus döntése közvetett módon megváltoztatta a nő életét. Majd 25 évvel később ugyanabban a dokumentumfilmben szerepeltek, de még ekkor sem találkoztak. Aztán a dokumentumfilm, az 1989 – Poker am Todeszaun című Anders Østergaard- és Rácz Erzsébet-alkotás szombati berlini bemutatóján, a Kino Internationalban valami egészen furcsa dolog történt.

De mi is volt az a tragikus esemény, ami keresztezte a két életet?

Huszonöt évvel ezelőtt a keletnémet Gundula Schafitel élettársával, Kurt-Werner Schulz-cal  úgy döntött, hogy az egyre lazuló osztrák-magyar határon keresztül szöknek át az NSZK-ba.1989 augusztusában napokig időztek egy budapesti ismerősüknél, amikor az augusztus 19-i páneurópai piknikről érkezett reményteljes hírek után elindulnak Trabantjukkal Sopron felé.

Itt egy magyar férfi segítségével Gundula Schafitel, élettársa és kisfiuk 21-én éjjel egy határ menti kukoricáson át a pár méterre lévő osztrák szőlőtőkék irányába lopakodott, amikor lövés dördült el, és Kurt-Werner Schulz nem sokkal később holtan rogyott össze. Ekkor még természetesen ezt nem lehetett tudni, de azóta őt tartják a hidegháború utolsó ismert áldozatának.

Ez is benne van a filmben, amit éppen egy nappal a berlini fal lebontásának 25. évfordulója előtt mutattak be. A bemutatón jelen volt Németh Miklós és Gundula Schafitel is.

A dokumentumfilmből az is kiderül, hogy a páneurópai piknik után Németh Miklós átmenetileg szigorúbb határpolitikát irányozott elő, igaz, meghagyta a határőröknek, hogy ne lőjenek.

A lövés mégis eldördült, a filmet követően pedig az egyik néző kényes kérdést intézett az egykori magyar miniszterelnökhöz: „Németh úr, a forgatás során találkozott az áldozat feleségével?”

Feszültséggel teli pillanat lehetett ez a hatalmas ovációval üdvözölt Németh számára, aki eddig a pontig szemmel láthatóan a zsebében tudta a közönséget. A terem csöndben várta a választ, a két rendező odalépett Némethhez, valamit mondott neki, Németh pedig beszélni kezdett.

Előbb elmondta, hogy amikor Schulz úr haláláról értesült, összehívott egy osztrák-magyar bizottságot. Kiderült, hogy a határőr nem tudatosan célzott rá, dulakodtak is, és voltaképp baleset történt. A történtek után Németh egyik tanácsadója azt mondta neki, hogy

„vigyázz, mert ezután minden baleset a te lelkeden szárad!”.

Miután mindezt elmondta, még valami eszébe jutott: „Nem, nem találkoztunk, de úgy tudom, hogy itt van a teremben az áldozat felesége” – mondta – „szeretnék most odamenni hozzá és kezet fogni vele”. Újabb feszült pillanat következett: hogyan reagál majd erre Gundula Schafitel? Igent mond a gesztusra vagy elutasítja? Németh a nézőtér felé indult, a nő felállt, a sor elején találkoztak. Németh mondott valamit, kezet nyújtott neki, a nő viszonozta, megölelték egymást. A mozi fele meghatódott, sokan tapsoltak, Németh egy zsebkendővel a szemét törölgetve ballagott vissza a színpadra.

A filmről hamarosan olvashatja kritikánkat.  • Tippek
  • Árfolyam