Gergely
6 °C
23 °C

Feketéket, melegeket vár az új Ku Klux Klan

2014.11.10. 09:12

A Sziklás-hegység Lovagjai néven szervez új, befogadó szemléletű Ku Klux Klant. John Abarr ötletgazda polgárjogi szervezetekkel egyeztetve jutott arra, hogy bőrszínre és vallásra való tekintet nélkül mindenkinek ki kell nyitni a Ku Klux Klant.

„A KKK egy erős Amerikáért harcol. A fehér felsőbbrendűség a régi klán, ez pedig az új KKK” – nyilatkozta Abarr, akit sokan Montana legismertebb rasszistájának tartanak. Az újítást más KKK-szervezetek felháborítónak tartják:

Ez az ember szembemegy a KKK alkotmányával és minden szabályzatával, a KKK mögé bújva saját politikai karrierjét próbálja egyengetni

– mondta Bradley Jenkins, az Amerikai Egyesült Klánok Birodalmi Varázslója a Huffington Post szerint.

A körmükre fognak nézni

John Abarr, aki be is lépett az  NAACP-be  (Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért, az egyik legismertebb amerikai polgárjogi szervezet) , büszkén adta hírül, hogy

a 30 dolláros tagdíjhoz nagyvonalúan hozzácsapott 20 dollár, azaz 5000 forint adományt.

Abarr jövő nyárra magával az NAACP-vel szervez találkozót. Az NAACP montanai tagszervezetének elnöke elmondta: ha létrejön a találkozó, „alaposan a körmére néznek″ a Sziklás-hegység Lovagjainak. Mindenesetre már most is több fekete tagjelölt bejelentkezett.

Az eredeti Ku Klux Klan az amerikai polgárháborúban vesztes déliek szervezete volt, akik az 1860-as években az ismert álruhában terrorizálták a feketéket. Jó hatvan évvel később a szervezetet a katolikusellenes protestánsok élesztették fel, fénykorában négymillió tagja volt.

A hatvanas években több szervezet is Ku Klux Klannak hívta magát, a polgárjogi mozgalom vívmányai, elsősorban a szegregáció felszámolása ellen tiltakoztak, többször lincselésekkel. Ma 150 Ku Klux Klan-csoport működik az Egyesült Államokban, összesen mintegy ötezer taggal.

Abarr 2011-ben republikánus színekben indult a montanai képviselőházi választáson. Programjában többek között arról értekezett, hogy

  • legalizálná a marihuánát
  • nem tenné illegálissá az abortuszt
  • megszüntetné a halálbüntetést, és
  • megvédené a „Fehér Fajt