Iskolában robbantott egy terrorszervezet Nigériában

2014.11.10. 12:53

Legalább negyvennyolc ember, többségében diákok életüket vesztették egy iskolában elkövetett öngyilkos merényletben Nigériában, Potiskum városában hétfőn, írja az MTI.

A merénylet egy fiúiskolában történt kora reggel, a tanítást megelőző iskolagyűlés előtti percekben. Túlélők elmondták, hogy mintegy kétezer diák gyűlt össze a szokásos hétfői gyűlésre, ahol egy iskolai egyenruhába öltözött öngyilkos merénylő robbantotta fel magát.

A rendőrség szerint a merényletet valószínűleg a Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet követte el, amely több hasonló merényletért volt felelős az elmúlt öt évben, mióta Nigéria egyes részein egy iszlám államot próbálnak alapítani, írja a BBC. A szervezet szerint az iszlámon kívül bűn bármit is tanulni vagy tanítani, ezért sokszor követnek el merényleteket iskolák, kollégiumok és iskolás csoportok ellen.

A Hszinhua kínai hírügynökség kórházi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy 78-an vesztették életüket a merényletben, más források 48 halottról írtak. Sérült diákot tucatjait szállítottak kórházba, egy részüknél valószínűleg elkerülhetetlen lesz az amputáció.

Az eset után katonák érkeztek a helyszínre, ahonnan köveket dobálva kergették el őket feldühödött emberek. Jelentések szerint azért keltek ki ellenük, mert elegük van abból, hogy a hadsereg képtelen véget vetni a térségben öt éve tartó iszlamista felkelésnek, amely miatt már több ezren haltak meg és több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

A múlt héten 30 ember halt meg egy öngyilkos merényletben ugyanezen a településen, amely Yobe szövetségi állam kereskedelmi központja. Yobe egyike annak a három nigériai államnak, ahol rendkívüli állapot van érvényben a Boko Haram terrorszervezet tevékenysége miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport