Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Iszonyú büdös volt ma Moszkvában

2014.11.10. 18:36
Kapcsolódó cikkek (1)

Záptojásszagú, mérgező kén-hidrogén gázzal telítődött hétfőn több órára Moszkva levegője, írja az MTI. Az orosz média sűrű ködről mutatott fotókat és videókat, a lakosok internetes fórumokon panaszkodtak a kellemetlen szagra, fejfájásra és rossz közérzetre. A moszkvai egészségügyi szolgálatok közölték, hogy kén-hidrogénből a megengedettnél hatszor magasabb értéket mértek.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője szerint a Gazprom moszkvai olajfinomítójának a szűrője hibásan működött, ez volt a felelős a jelenségért. Ezzel szemben a Gazprom gázipari konszern olajipari érdekeltsége, a Gazprom Nyefty azt állította, hogy moszkvai olajfinomítója - az egyetlen ilyen létesítmény a moszkvai régióban - szabályszerűen működik, a meghibásodásról szóló információk nem fedik a valóságot.

A katasztrófavédelem ennek ellenére kitart amellett, hogy a finomító szűrője okozza a bajt.

A minisztériumi szóvivő azzal nyugtatgatta az embereket, hogy a kellemetlen szagú kén-hidrogén nem veszélyes, és azt javasolta: akik nem kedvelik, csukják be az ablakot, és ne hagyják el otthonaikat.

A Rosszija24 állami hírtelevízió csak késő este számolt be a jelenségről, akkor azt mondták, hogy Moszkva levegője megtisztult, és nincs egészségügyi kockázat.