Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Cseh bányakatasztrófa: három halott

2014.11.14. 16:49
Három személy életét vesztette, kilencen pedig megsebesültek egy bányaszerencsétlenségben, amely pénteken délben történt Csehországban - közölte Marek Síbrt, az OKD bányavállalat szóvivője pénteken délután Ostravában.

A bányászok az észak-morvaországi Karviná melletti CSA nevű feketeszén-bánya egyik tárnájában dolgoztak mintegy 550 méter mélységben, amikor  nem sokkal déli 12 óra előtt a régióban mintegy 900 méter mélységben földmozgás történt, jelenti az MTI.

A rezgések következtében a tárna egy része beomlott és maga alá temetett három embert, akiknek az életét már nem sikerült megmenteni. A sérülést szenvedett kilenc bányász közül senki sincs életveszélyben.

A földmozgás erős volt és azt az egész környék lakossága érzékelte. Az ostravai szeizmológiai intézet műszerei szintén  jelezték - tette hozzá Síbrt. Szerinte a tárna, amely beomlott aránylag nagy távolságra volt a földmozgás helyszínétől. A földmozgás okait konkrét okait szakértői vizsgálatot állapítják meg.

Csehországban az idén ez a nyolcadik bányaszerencsétlenség, amelyekben eddig összesen tíz személy vesztette életét. Tavaly kettő, 2012-ben pedig négy áldozata volt a csehországi bányaszerencsétlenségeknek.