Auguszta
-3 °C
2 °C

Idegen tengeralattjáró Svédország partjainál

2014.11.14. 19:16

Svédország pénteken hivatalosan is megerősítette, hogy egy ismeretlen felségjelzésű tengeralattjáró haladt át a svéd vizeken – írja a CNN. A svéd hadsereg vezetője azt nyilatkozta, hogy a tengeralattjáró behatolását a hadsereg radarjai érzékelték.

A svéd Svenska Dagbladet értesülése szerint a svéd hadsereg akkor lett figyelmes az idegen tengeralattjáróra, amikor befogtak egy orosz nyelvű segélyhívást. A svédek ugyanakkor hivatalosan nem gyanúsítanak egy országot sem a behatolással, és az oroszok is tagadják, hogy az ő tengeralattjárójukról lett volna szó.

Stefan Lofven svéd miniszterelnök nyilatkozatban figyelmeztette a behatolót arra, hogy komoly kockázatot vállal fel azzal, hogy engedély nélkül hatol be a svéd vizekre, és a jövőben Svédország mindent meg fog tenni azért, hogy felismerje a behatolókat.

A hadsereg légi, tengeri és földi erőkkel indult a behatoló tengeralattjáró keresésére, de arról egyelőre még nem nyilatkoznak, hogy pontosan mit találtak. Csak annyit voltak hajlandóak elárulni, hogy biztosak benne, hogy egy tengeralattjáró hatolt be.

Nem az első ilyen eset mostanában, október közepén történt már egészen hasonló Svédország partjainál, akkor végül nem derüli ki, hogy honnan került oda a tengeralattjáró.