Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Tüntetések bénították meg Olaszországot

2014.11.14. 17:51
Mintegy harminc olasz nagyváros utcáin tüntettek pénteken munkások és diákok, akik társadalmi sztrájkot hirdettek meg a római kormány munkaügyi reformja és gazdaságpolitikája ellen. Milánóban és Padovában a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

Az angolul elkeresztelt Social Strike (társadalmi sztrájk) megmozdulással az olaszok az elégedetlenségüket akarták kifejezni a Matteo Renzi vezette olasz kormány gazdaságpolitikájával szemben - hangoztatták a pénteki tüntetéssorozatot irányító szakszervezetek. 

Az MTI szerint Milánótól a déli Bariig közel harminc olasz város központját szállták meg a tüntetők. Egész Olaszországban több mint százezren tüntettek: munkások, közalkalmazottak, pedagógusok és diákok, baloldali ifjúsági csoportok, emberjogi szervezetek, ideiglenes szerződéssel dolgozók és munkanélküliek. 

A magasba tartott transzparensek munkahelyeket, társadalmi biztonságot, dolgozói jogokat, mindenkinek ingyenes oktatást követeltek, nemet mondva a Matteo Renzi miniszterelnök kormánya által tervezett munkaügyi reformra.  A sztrájkhoz a városi tömegközlekedés és a repülőterek dolgozói is csatlakoztak. A római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren több járatot töröltek. 

A legtöbben a Fiom nehézipari szakszervezet által Milánóban rendezett tüntetésen vettek részt. Ezzel egy időben egész Észak- és Közép-Olaszországban sztrájkoltak a nehézipari munkások. Fiatalok egy csoportja megrohamozta a milánói tőzsde épületét, amelyet a rohamrendőrség védett meg. A hatóságok szétoszlatták azokat a tüntetőket is, akik a milánói Dóm teret akarták elfoglalni. Tüntetők és rendőrök Padovában is összecsaptak. A római Colosseumnál néhány tüntető felmászott az ókori műemléket övező állványokra, és innen tiltakozott a tömegközlekedés privatizációja ellen. Mások füstbombával, festékkel és tojással dobálták meg a római pénzügyminisztérium és Németország római nagykövetségének épületét. Nápolyban a tüntetők elfoglalták a város megkerülő autópályát. 

A legnagyobb olasz szakszervezeti tömörülésnek számító CGIL december 5-re országos általános sztrájkot hirdetett meg.