Gerzson
-3 °C
3 °C

Meghosszabbítanák a román elnökválasztás határidejét

2014.11.16. 19:24

Traian Basescu román államfő felszólította a kormányt vasárnap este, hogy azonnali hatállyal hozzon sürgősségi rendelet, amely lehetővé teszi a szavazókörök nyitva tartásának meghosszabbítását a romániai elnökválasztás vasárnap zajló második fordulójában.

A választási törvény szerint mindenütt helyi idő szerint 7-21 óra között tartanak nyitva a szavazókörök. Az országos választási iroda saját hatáskörben nem rendelkezhet a nyitva tartás meghosszabbításáról.

A decemberben leköszönő államfő arra hivatkozott, hogy számos külföldön élő román állampolgárt választójogának érvényesítésében akadályozza a külképviseleteknél kialakult torlódás, ezért szerinte a kormánynak sürgősségi rendeletet kell hoznia, amely lehetővé teszi a voksolás meghosszabbítását helyi idő szerint 24 óráig.

Az elnöki hivatal közleménye szerint több ezer román állampolgár órák óta áll sorban a külföldi szavazóköröknél, de kétségessé vált, hogy sikerül-e leadnia voksát urnazárásig. Basescu pénteken azzal gyanúsította meg a Ponta-kormányt, hogy szándékosan akadályozza a - hagyományosan a jobboldallal szavazó - külföldön élő románokat voksuk leadásában.

A külföldi szavazóköröknél a november másodikai első fordulóban is sorok alakultak ki, és nem jutott mindenki sorra. A szociáldemokrata Victor Ponta kormányfő az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjével, Klaus Johannisszal mérkőzik az elnökválasztás második fordulójában, amelyben eldől, melyikük lesz Románia elnöke a következő öt évben.