Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Porosenko: Ukrajna kész az orosz háborúra

2014.11.17. 13:44

„Ukrajna a világ legveszélyesebb helye” – nyilatkozta a német Bildnek az ukrán elnök, aki szerint országa készen áll arra, hogy valódi háborút vívjon Oroszországgal. Petro Porosenko ezután hosszan dicsérte az ukrán hadsereget, amely szerinte most sokkal jobb állapotban van, mint volt május végi elnökválasztási győzelme idején.

„Bebizonyítottuk, hogy katonáink képesek megvédeni országunkat” – jelentette ki az elnök, igaz, a szeparatisták által ellenőrzött területek visszaszerzése nem sikerült, noha Porosenko a nyáron gyors katonai megoldást ígért.

Erre azonban az elnök szerint nem volt mód, a szeparatistáknak nyújtott támogatás miatt.  Vlagyimir Putyin az ausztráliai Brisbane-ben rendezett – Ukrajna miatt az orosz elnök számára meglehetősen hűvös – G-20 találkozó utáni sajtótájékoztatón ugyan nem ismerte el, hogy nehézfegyverzettel és katonákkal támogatná a szeparatistákat, azt azonban elmondta: „a mai világban azok, akik a saját megítélésük szerint helyes célokért küzdenek, mindig találnak maguknak fegyvert”. A Kreml Kijev és a Nyugat kapcsolatáról alkotott véleményére jellemző, hogy Putyin Brüsszel „ügyfelének” nevezte a kijevi vezetést.

Az orosz elnök szerint valóban nem teljesültek a minszki tűzszüneti megállapodás pontjai, ám szerinte a szeparatisták – orosz szóhasználatban felkelők – azért nem tettek eleget az erők visszavonásának a megadott vonal mögé, mert nem vonult vissza az ukrán hadsereg sem.

Porosenko szerint viszont Ukrajna eleget tett vállalásainak, de Oroszország miatt továbbra sincs javulás Kelet-Ukrajnában.

Porosenko szerint ezért – hiába az ukrán hadsereg jónak mondott helyzete – Kijevnek arra van szüksége, hogy az EU növelje a haditechnikai segítséget. Ugyanakkor hozzátette: a konfliktus megoldását nem katonai vonalon kell keresni.