Sára, Márió
2 °C
6 °C

Harmadik Szerbiával riogatják a magyar falvakat

2014.11.17. 10:42

A szerb hazafiasságot, nemzeti érdekeket és a szerb királyság visszaállítását propagáló párt feliratai jelentek meg Kanizsamonostoron és Egyházaskér mellett. Vojislav Šešelj szerb radikális vezető hazaengedése bátorította fel a Harmadik Szerbia híveit, hogy aktivizálják magukat szerbiai magyarlakta falvakban – írja a Magyar Szó.

get img

Kanizsamonostoron a buszmegálló oldalára fújták fel a párt X-alakú emblémáját. „Amikor kinyitottam a kaput, kinéztem és látom, hogy valami szokatlan kék-piros feliratok és ábrák vannak a buszmegálló oldalán, előbb azt gondoltam, hogy valami választási plakát vagy hasonló lehet, de amikor közelebb mentem, láttam, hogy a Harmadik Szerbia felirat szerepel a falon négyszer egymás után, alattuk pedig a párt jelvénye″ – nyilatkozta Barna Károly helyi lakos a lapnak.

Barna elmondta: napközben lemeszelték a feliratokat, de szerinte „nem lehet véletlen, hogy a radikálisok gyűlésére időzítették pártjuk propagálását″.

A jugoszláv polgárháború egyetlen hágai foglyával sem történt olyan, mint Vojislav Šešeljjel, a szerb radikálisok hat rendbeli háborús és nyolc rendbeli emberiség elleni bűncselekménnyel vádolt vezetőjével, aki életét Nagy-Szerbia megteremtésére tette fel; ítélet nélkül hazaengedték a hágai ENSZ-törvényszék scheveningeni börtönéből, ahová gyógykezelése után vissza kell térnie – elemző cikkünket itt olvashatja. Helyszíni videónkat itt nézheti meg.