Ágnes
-1 °C
2 °C

Támogatjuk az új oroszellenes szankciókat

2014.11.17. 12:19 Módosítva: 2014-11-17 12:20:10

Magyarország támogatja az uniós vízumtilalommal sújtott személyek körének kibővítését, illetve adott esetben újabb vagyonbefagyasztások elrendelését - közölte hétfőn Brüsszelben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor megérkezett az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozására.

Szijjártó szerint az ukrajnai "konfliktus nem a gyors megoldás irányába halad". Az aggodalomra okot adó jelenségek közül kiemelte a Kelet-Ukrajnában megtartott "választásokat".

Az EU eddig több lépcsőben rendelt el vízumtilalmat, illetve vagyonbefagyasztást a válságban érintett oroszokkal, illetve oroszpárti ukrán szakadárokkal szemben. Szijjártó Péter szerint az ilyen típusú intézkedések segíthetnek abban, hogy a konfliktust gyorsan és tárgyalásos úton rendezzék. Szijjártó reméli, hogy az uniós értekezleten konszenzus jön létre az érintettek körének kibővítéséről.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén azt mondta az újságíróknak, hogy az ülésen szó lesz a szankciós lehetőségekről. Hozzátette azonban: nem csupán a büntető intézkedésekre kell összpontosítani, hanem átfogó stratégiát kell kialakítani, és meg kell vitatni, miként lehet újraéleszteni a párbeszédet Oroszországgal. Mindemellett az ukrajnai kormányzatnak a szükséges reformokat is sikerre kell vinnie - tette hozzá.

Frank-Walter Steinmeier, a német diplomácia irányítója megerősítette, hogy szó van korlátozások és a szankciók által érintett személyek, jogi személyek körének kibővítéséről. Az Oroszország elleni, egyes gazdasági szektorokra irányuló, célzott szankciórendszer szigorítását azonban em tervezik. Steinmeier kedden Kijevbe, majd Moszkvába utazik.

A hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás megkezdése előtt Federica Mogherini és Pavol Klimkin ukrán külügyminiszter aláírta annak az uniós tanácsadó missziónak a jogállásáról szóló megállapodást, amely az ukrán biztonsági intézményrendszer nem katonai elemeinek reformját hivatott elősegíteni. A misszió vezetője a magyar Mizsei Kálmán, aki újságíróknak azt mondta: valamivel több mint ötven fővel kezdik meg a munkát, de a létszámot később tovább akarják növelni.

A mostani EU-külügyminiszteri értekezleten elnököl először a hivatalt Catherine Ashtontól átvevő Federica Mogherini. Az ukrajnai problémakör áttekintése mellett napirenden szerepel még a közel-keleti konfliktus, Bosznia-Hercegovina helyzete, valamint az ebolajárvány elleni küzdelem is.

Szijjártó Péter, amellett, hogy részt vesz a tanácskozáson, a tervek szerint külön megbeszélést folytat a brit és a görög külügyminiszterrel. „A közép-európaiak tudják, milyen a Szovjetunió szomszédjának lenni, és soha többé nem szeretnénk megtapasztalni″ – mondta egyébként nemrég Szijjártó. „A nagy, erős nemzetek tegyenek javaslatokat, számíthatnak a támogatásunkra minden megoldáshoz, ami gyorsan véget tud vetni a konfliktusnak” – tette hozzá az ukrán válságra utalva.