Edina
-12 °C
-3 °C

A hadsereggel verné le a spanyol kormány a függetlenedni akaró katalánokat?

2014.11.19. 13:17

Botrányt kavart Jaime Domínguez Buj spanyol vezérkari főnöknek a szavai. Buj egy Incipe nevű külpolitikai think-tank által szervezett rendezvényen azt mondta, ami most Katalóniában zajlik, az nagyon fájdalmas a számára - írta a The Local nevű spanyol portál.

Szerinte ez egyben azt is jelenti, hogy a központi hatalom gyenge. "Amikor a metropolisz gyenge, jön az összeomlás" - fogalmazott Domínguez, aki a jelenlegi helyzetet a 19. századi spanyol-amerikai függetlenségi háborúhoz hasonlította. (A spanyol–amerikai háború fegyveres konfliktus volt 1898-ban Spanyolország és az Amerikai Egyesült Államok között, utóbbi kubai függetlenségi háborúba történő beavatkozása után.)

Domínguez emlékeztetett arra is, hogy a hadsereg tagjai a spanyol alkotmányra és törvényekre esküdtek fel, éppen ezért ha a kormány úgy dönt, be is vetheti őket. Akár a függetlenedni akaró Katalóniában is.  

Madrid egyébként nem tárgyal Katalónia önrendelkezéséről, az ehhez való jog a spanyol alkotmány szerint nem illeti meg az észak-spanyolországi autonóm közösséget - ezt kedden a spanyol miniszterelnök-helyettes mondta, miközben Artur Mas katalán elnök azt javasolta Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek, kezdjenek párbeszédet a térség függetlenségéről.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft