Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Így ismerheti fel Putyin a saját harckocsijait

2014.11.19. 16:37

Mivel Vlagyimir Putyin váltig tagadja, hogy orosz harckocsik vennének részt az Ukrajna keleti részén folyó harcokban, a kijevi brit nagykövetség úgy határozott, segít Moszkvának felismerni saját járműveit: Simon Smith nagykövet a Twitterjén szerdán kiposztolta, milyen jelek alapján ismerhető fel a T-72BM típusú harckocsi. A T-72-esek e továbbfejlesztett változatával ugyanis csak Oroszország rendelkezik a térségben, nincs rendszeresítve az ukrán fegyveres erőknél.

A harckocsiról közzétett szerkezeti rajzon megjelöltek két alapvető ismertetőjelet: a jármű tornyán egy doboz alakú, Kontakt 5-nek nevezett reaktív páncélzat van, valamint szélesebb kilátóablakkal rendelkezik, amin keresztül nagyobb tűztér látható be, írja az MTI.

Ezen kívül Smith közzétett három fotót, amelyeket a kelet-ukrajnai harcok övezetében készítettek T-72BM harckocsikról. A fényképek alatti szöveg szerint az első fotót a BBC hozta nyilvánosságra, Luhanszk mellett kaptak lencsevégre egy ilyen típusú harckocsit augusztus 28-án. A második a Skynews szeptember 4-i felvétele egy beásott harckocsiról, a harmadik pedig egy október 23-i, amelyet a Reuters hozott nyilvánosságra egy Donyeck mellett talált, kiégett T-72BM-ről.