Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Putyin: Magyarország mindenben fontos partnerünk

2014.11.19. 21:05

Vlagyimir Putyin Oroszország egyik legfontosabb politikai-, kereskedelmi- és gazdasági partnerének nevezte Magyarországot - írja az MTI. Az orosz elnök ezt 15 új nagykövet megbízólevelének átadása alkalmával jelentette ki. Balla János magyar nagykövet mellett többek között John F. Tefft amerikai és Katarzyna Pelczynska-Nalecz lengyel követ is hallhatta, hogy a G-20-as csúcstalálkozón teljesen kiközösített orosz elnök hozzátette, megvan benne a szándék a párbeszéd erősítésére és a magyar kormánnyal közös nagyszabású beruházások – tehát a Déli Áramlat gázvezeték és a paksi bővítés - megvalósítására.

A pár napja még váratlan oroszellenes kijelentéseket tevő Szijjártó Péterből is áradt az elismerés első hivatalos moszkvai útja során: Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán azt mondta:

Magyarország fontos partnerként tekint Oroszországra, amely rendkívül jelentős szerepet játszik Közép-Európa energiaellátásában.

Mindenközben Szijjártó Moszkvában Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel találkozott, és ezután tett egy kazal nagyon-nagyon pragmatikus nyilatkozatot

  • Európának és Oroszországnak is az egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló pragmatikus együttműködés újjáépítése az érdeke.
  • DE ami a büntetőszankciókra illeti, Magyarország mindig lojális volt és lojális lesz az Európai Unió döntéseihez, és támogatja Ukrajna területi egységét és szuverenitását.
  • VISZONT  gyorsan és békésen le kéne rendezni a konfliktust, mert a szankciók mindenkinek kárt okoznak.

Szergej Lavrov a találkozót követően azt mondta, megérti azt, hogy Magyarország egyfelől igyekszik teljesíteni NATO- és EU-kötelezettségeit, másfelől pedig védi saját érdekeit. A külügyminiszter azt is bejelentette: Szijjártó biztosította őt arról, a kormánynak szándékában áll megépíteni a Déli Áramlatot.AGazprom által épített gázvezeték megépítését sem az EU, sem az Egyesült Államok nem támogatja - Orbán Viktor is elismerte: Paks mellett a Déli Áramlat lehet az egyik fő oka annak, hogy az Egyesült Államok megorrolt a kormányra.

A magyar külgazdasági- és külügyminiszter a találkozó után az MTI-nek azt mondta, nincs csúszás a paksi projekt előkészületeiben, a Déli Áramlat szükségességét pedig azzal magyarázta, hogy amíg Közép-Európának nem biztosítottak különféle útvonalak és források, addig nem történt előrelépés Európa energiabiztonságának ügyében.  • Vennék
  • Hírek