Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Merkel: Csak Oroszországgal együtt van Európa biztonságban

2014.11.20. 14:44

Csak Oroszországgal együtt lehet fenntartani hosszú távon Európa biztonságát, ezért Moszkvával párbeszédet kell folytatni

- jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön a dél-lengyelországi Krzyzowában.

Lengyelország és Németország kiáll a biztonság és a szabadság mellett. Ennek fontosságát különösen most, az ukrajnai válsággal szembesülve láthatjuk, mondta Merkel, akit Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök fogadott az alsó-sziléziai városban.

Két napja azonban Merkel szokatlanul keményen bírálta Ausztráliában Vlagyimir Putyint. Mint mondta, "a történelemből tudjuk, nem szabad túlságosan békülékenynek lenni. A nemzetközi jogot megtipró, érdekszférákból kiinduló régi gondolkodásmód nem érvényesülhet" - vélte a kancellár, aki kijelentette, hogy a hidegháborúból származó gondolkodásmód "nem is fog érvényesülni, legyen akármilyen nehéz és hosszú az út".

Vlagyimir Putyin nem hajlandó a kölcsönös tisztelet és a jogállamiság alapján kezelni az ukrajnai konfliktust, és tevékenysége "az európai békerendszer egészét megkérdőjelezi" - mondta Angela Merkel. Mint mondta, az EU nem hajolhat meg Moszkva előtt, mint egykor az NDK, "különben azt kellene mondanunk: túl gyengék vagyunk, (...) nem vehetünk fel senkit, előbb meg kell kérdeznünk Moszkvát, hogy szabad-e. Ez ment negyven éven keresztül, és én nem akarok ehhez visszatérni". Merkel szerint "nemcsak Ukrajnáról van szó, hanem Moldováról, Grúziáról, és ha ez így megy tovább, akkor (...) kérdésessé válhat Szerbia, a Nyugat-Balkán" is.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft