Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Öt guantanamói fogoly jön Európába

2014.11.20. 23:27

Öt foglyot engedtek el a guantánamói haditengerészeti bázison található börtönökből, hármat közülük Grúzia, kettőt pedig Szlovákia fogadott be - jelentették be csütörtökön Miamiban.

A négy jemeni és egy tunéziai állampolgár azon foglyok közé tartoznak, akiről egy kormányzati munkacsoport még 2009-ben azt állapította meg, hogy nem már jelentenek fenyegetést. A fogva tartott személyek elszállíttatása része azoknak a Barack Obama elnök által meghirdetett erőfeszítéseknek, melyeknek célja a kubai területen lévő amerikai börtönök bezárása.

Grúzia ezzel összesen hat, Szlovákia pedig nyolc volt guantánamói rabot fogadott be. A fogvatartottak száma ezek után száznegyvenháromra csökkent, ami összesen mintegy százfős csökkenést jelent Obama elnökségének eddigi hat éve alatt. 

Clifford Sloan, az amerikai külügyminisztérium Guantánamo ügyében illetékes megbízottja kifejezte a kormányzat köszönetét Tbiliszinek és Pozsonynak a humanitárius gesztusért.

A Guantánamói-öbölben található bázison jelenleg 74 tisztázott fogoly vár áttelepítésre. További harminchatot vádemelés nélkül tartanak fogva. Huszonhárom rab vádemelésre vár, további tíz pedig katonai bíróság elé kerül, vagy már a kiszabott büntetését tölti, írja az MTI. 

Guantánamo Obama elnök által megígért bezárásának fő akadálya, hogy a kongresszus nem ért egyet a foglyoknak az Egyesült Államokba szállításával.