Auguszta
-3 °C
2 °C

39 évet ültek, majd kiderült, hogy ártatlanok

2014.11.21. 22:34
Egy 12 éves fiú vallomása alapján ítélték el őket, de most bevallotta, a nyomozók kényszerítették, hogy ezt mondja.

A most 57 éves, afroamerikai Ricky Jacksont és a 60 éves Wiley Bridgemant 1975-ben halálra ítélték, majd '78-ban életfogytiglanra változtatták büntetésüket, írja az MTI. A vád szerint megütötték, savval leöntötték Harry Franks üzletembert, akire kétszer rálőttek, és megsebesítették Franks feleségét is. Az ügy legfontosabb tanúja a 12 éves Eddie Vernon volt, az ő vallomása juttatta börtönbe a két férfit. Vernon csak most, közel negyven évvel később ismerte be:

hazudott és nem látta, hogy a két férfi elkövette volna a gyilkosságot.

Vernon elmondta, hogy a clevelandi nyomozók kényszerítették rá a vallomásra, és most egy lelkész hatására árulta el az igazat. Ricky Jackson és Wiley Bridgeman harminckilenc évet ült Ohio államban, Clevelandben, de most pénteken szabadlábra helyezték őket. Jackson azt mondta: " Az angol nyelv nem képes leírni, mit érzek... fantasztikusan örülök".

Az Egyesült Államokban csak idén hat halálraítéltet mentettek fel, 1973 óta pedig 149 elítélt menekült meg a kivégzéstől a Halálos Ítélet Tájékoztatási Központ (DPIC) civil szervezet szerint.