Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Madrid feljelentette a katalán elnököt

2014.11.21. 16:24

Keresetet nyújtott be pénteken a spanyol ügyészség Artur Mas katalán elnök, valamint helyettese, Joana Ortega és Irene Rigau regionális oktatásügyi miniszter ellen a Katalónia függetlenné válásáról november elején rendezett alternatív népszavazás miatt., írja az MTI.

Négy vádpontban akarnek eljárást indítani:

  • közpénzek jogtalan elsajátítása,
  • polgári engedetlenség,
  • részrehajló jogalkalmazás,
  • hatalommal való visszaélés.

Jelenleg a katalán bíróságnak kell eldöntenie, hogy kezdeményezzen-e eljárást az ügyben. Ha a katalán tisztségviselők ellen polgári engedetlenség vagy hatalommal való visszaélés miatt elmarasztaló ítéletet hozna a bíróság, eltilthatják őket közhivatal viselésétől, közpénzek hűtlen kezelése miatt pedig akár háromtól hat évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják őket.

Artur Mas a hírről csütörtökön azt mondta: "Nem csupán különös, hanem nagyon kiábrándító is".

Pár napja Jaime Domínguez Buj spanyol vezérkari főnök azt mondta: A hadsereg tagjai a spanyol alkotmányra és törvényekre esküdtek fel, éppen ezért ha a kormány úgy dönt, be is vetheti őket. Akár a függetlenedni akaró Katalóniában is.

A 7,5 milliós lakosú Katalóniában megrendezett nem hivatalos népszavazáson az 5,4 millió szavazásra jogosult polgár közül több mint 2,3 millióan vettek részt, ezen belül a függetlenséget és az elszakadást támogatók száma meghaladta az 1,8 millió főt (mintegy 80 százalék).