Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy nap én leszek Miss Honduras

2014.11.21. 16:55
A 23 éves Sofía tortát sütött a barátja születésnapjára. A bulira 19 éves húga is elkísérte, ez lett volna az egyik utolsó programja londoni útja előtt, ahol az országos forduló győzteseként a Miss World szépségversenyének döntőjén vett volna részt. „Nemsokára találkozunk, anyu!” – búcsúzott Sofía. „Viselkedjetek” – mondta az anyja. Sofía barátja még aznap éjjel brutálisan meggyilkolta, majd a folyóparton elásta őket a világ legveszélyesebb országának legveszélyesebb vidékén. Ilyen a drogbandák uralta, káoszban és szegénységben tengődő Karib-tengeri valóság.

Honduras idei szépségkirálynőjét, a 19 éves María José Alvarado Muñozt és testvérét, Sofíát szerdán találták meg holtan. A holttestek egy Santa Barbarához közeli gyógyfürdő mellett kerültek elő, ahol Sofía barátja, Plutarco Ruíz születésnapját ünnepelték. A férfi azóta beismerte, hogy megölte a barátnőjét (valószínűleg azért, mert egy másik férfival táncolt), majd menekülő húgával is végzett. A rendőröket ő maga vezette el az elásott holttestekhez, Ruízt és bűntársát, Aris Maldonadót őrizetbe vették, ahogy a gyógyfürdő tulajdonosait is (a nyomozók kijelentették: egyértelmű, hogy az elkövetőnek segítői voltak). Alvaradót áprilisban választották Honduras legszebb nőjévé, és decemberben részt vett volna a londoni Miss World szépségkirálynő-választáson.

María José Alvarado Muñoz

A meggyilkolt szépségkirálynő 1995. július 19-én született Santa Barbarában. 15 éves korában fedezte fel egy helyi divattervező, az ő bátorítására indult el a Miss Teen Honduras szépségversenyen, ahol második lett. Modellként dolgozott, és az El Show X O da Dineróban tűnt fel, mielőtt a Miss World Honduras koronáját elnyerte volna.

Anyja szerint kiskora óta imádta a szépségversenyeket, mindig azt mondta:

Egy nap én leszek Miss Honduras.

Közeli barátai azt mondják: nem szállt a fejébe a dicsőség, miután álma megvalósult, smink nélkül, farmerban járt-kelt, és közvetlenül viselkedett győzelme után is.

A folyó mellett hamarabb oszlásnak indulnak

Később további részletek is kiderültek: Ruiz az első golyóval homlokon lőtte Sofiát, a 23 éves általános iskolai tanárt, akivel három hónapja jártak. María Josét, a szépségkirálynőt hátulról lőtte le a második golyóval. A holttesteket a közeli folyó partján ásta el, azt remélve, hogy ott hamar oszlásnak indulnak a holttestek.

Jellemző fordulat, hogy a helyiek a szépségkirálynő eltűnésének hírére azért mentek ki tüntetni, hogy szabadon engedését követeljék: azt hitték, elrabolták, ami errefelé nem ritka. „A város és az ország képét örökre bemocskolja ez a rettenetes bűncselekmény″ – mondta Santa Barbara polgármetere, pedig a környék imázsa eddig sem volt makulátlan: ez a vidék a kávétermesztés helyett egyre inkább virágzó drogbizniszéről ismert, a világ legveszélyesebb városa, San Pedro Sula egy órára fekszik. A neve onnan lehet ismerős, hogy

a gyilkosság fővárosának is hívják, mivel 100 ezer lakosra 169 emberölés jut évente, átlagosan napi három embert gyilkolnak meg itt, ez az arány több, mint bárhol máshol a világon.
 

A 19 éves lány célja épp az volt, hogy londoni szereplésével megmutassa: Honduras nem csak a bűnözésről lehet híres. 

Banánköztársaság, gyilkosság-világrekord

Nyugaton marad a haszon

Mexikóban több tízezer ember halt meg a kartellek elleni harcban, és az olyan közép-amerikai országokban, mint Honduras vagy Guatemala, a legmagasabbra nőtt a világon az emberölések aránya. A drogkereskedelemből származó haszon nagy részét a nyugati bankok mossák fehérre, és a haszon nagy része is ott marad. Latin-Amerikában pedig marad az erőszak, a korrupció és a nyomor – írta korábban véleménycikkében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője, Sárosi Péter az USA által vezetett drogellenes háború negatív következményeiről.

Az UNODC (az ENSZ drog- és bűnügyi szervezete) szerint

a háborús övezeteket leszámítva Hondurasban történik a legtöbb gyilkosság.
 

Az országos átlag 2012-ben több mint 90 emberölés volt 100 ezer lakosra vetítve (ezek a legfrissebb elérhető összesített adatok). Mexikóban negyedennyi, Venezuelában feleennyi embert ölnek meg egy évben. Hondurasban 2012-ben 7172 embert gyilkoltak meg (Venezuelában egyébként idén szintén meggyilkoltak egy szépségkirálynőt ír férjével együtt). A legtöbb gyilkosság a drogkereskedelemhez és az azt felügyelő bűnbandákhoz köthető.

A Guatemala, El Salvador és Nicaragua között fekvő közép-amerikai ország arról is ismert, hogy hivatalosan is az első, eredeti banánköztársaság: a szót a XIX. század végén, sikkasztási vádak elől ide menekülő William Sydney Porter alkotta meg. Akkor a fogalom még a gyümölcstermesztő nagyvállalatok játékszerévé váló vezetésre utalt, ma már egyértelműen a drogkereskedelem a legnagyobb üzlet a vidéken. (Arra vonatkozóan egyelőre nincs hiteles információ, hogy Ruiz tagja volt-e egy drogkartellnek, de azt tudjuk, hogy a bátyját februárban San Pedro Sulában gyilkolták meg.)

A Telegraph szerint az USA-ba csempészett kokain nyolcvan százaléka keresztülmegy Hondurason, ahova hajón vagy repülőgépen szállítják a drogot. Miután az Egyesült Államok Mexikóban és Kolumbiában visszaszorította a kartelleket, Honduras felértékelődött a bandák szemében – mivel az USA és az Amazonas-medence között félúton fekszik, ideális helyszín.

Nem számít az emberélet

A legtöbb drogszállítmányt a La Mosquitia nevű, szinte áthatolhatatlan és lakatlan esőerdőn keresztül csempészik a nicaraguai határ mentén.  A dollármilliárdos drogbizniszben a mexikói Zeta és Sinaloa kartellek a helyi drogbárókkal szövetkezve szervezik a csempészutakat. Közben az országban az emberi jogok helyzete siralmas: a korrupció mindennapos, ahogy a tanúk megfélemlítése és a szervezett bűnözés is.

A bíróságok tehetetlenek, az átlagember szegénysége miatt is kiszolgáltatott, a nők elleni erőszakban pedig Honduras hatodik a világon: 2005 és 2013 között két és félszeresére nőtt a nők erőszakos halálozási aránya, és

a nemi és a nők elleni erőszak elkövetőinek 95 százaléka ússza meg felelősségre vonás nélkül.

Nem ritka, hogy a nyomornegyedekben és a falvakban fegyveresek ragadják magukhoz az uralmat, van, hogy maguk a rendőrök is bérgyilkosnak állnak. (Az ország rajta van a magyar külügyminisztérium által utazásra nem javasolt helyek listáján is.)

Odaadott nekik mindent, amit kértek, mégis megölték a fiamat

nyilatkozta a Telegraph riporterének egy 51 éves hondurasi tanár, aki sok helyivel ellentétben vállalta, hogy névvel megjelenjen a világsajtóban. A legkisebb gondja, hogy rendszeresen betörnek hozzá: a bátyját és a fiát is megölték, utóbbit akkor rabolták ki, amikor kiugrott üdítőért és chipsért. „Nem számít nekik az emberélet, borzalmas látni, hogy pár centért megölnek valakit, akit annyira szeretünk” – tette hozzá.

Mérhetők ehhez Budapest legveszélyesebb környékei?

Az egy év alatt elkövetett személy elleni bűncselekmények alapján az Otthontérkép alapján rangsoroltuk a környékeket. A hondurasi arányok közelében sincsenek a számok: a VIII. kerületben például 404 esetet regisztrált a rendőrség. A Hegyvidéken (XII.) és Soroksáron (XXIII.) csak 25-ször támadtak rá valakire, részletek térképen itt.

Az iskolák is fizetnek

A hondurasiak már nem lepődnek meg semmin: a reggeli lapok címlapon hozzák az aktuális mészárlásokat, nem ritkák a vérben úszó holttestek a címlapképen. A bűnbandák van, hogy az üzletek mellett már az iskoláktól is védelmi pénzt szednek (itt úgy hívják: háborús adó). Mindenki fél:

A bandák mindig figyelnek, tudjuk, hogy még akkor is itt lesznek, amikor a rendőrök elmennek.

– vázolta fel egy középkorú nő. Az egyik hondurasi lapban A szépségkirálynő összetört álmai címmel arról számoltak be, hogy a 19 éves María José már összepakolta a bőröndjét, hogy Londonba repülhessen.

Számtalan lány hal meg hasonló körülmények közt, de mivel nem híresek, nem is hallunk róluk, a gyilkosok büntetlenül megússzák.

nyilatkozta a BBC-nek az áldozat volt főnöke, egyben volt elnökjelölt, Salvador Nasrallah. „Csapdába esett, az erőszak és a fegyverek rendszerének áldozata lett″ – tette hozzá.

Honduras kegyeleti okokra hivatkozva úgy döntött, az áldozat iránti tiszteletből nem küldenek María José helyett mást a londoni versenyre. A Miss World szépségverseny igazgatója bejelentette: a verseny minden résztvevője megemlékezik az áldozatokról egy szertartáson. A brutálisan meggyilkolt testvértpárt csütörtökön temették el.

Örökké hiányozni fogtok, de a szívünkben továbbéltek, miután elmentetek, hogy a mennyországban találkozzatok apánkkal. Vár titeket, ő fog ott vigyázni rátok.

– mondta Corina Alvarado, az áldozatok nővére a szertartáson.