Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Radarokat vitt az amerikai alelnök Ukrajnába

2014.11.22. 08:13

Tüzérségi állások észlelésére és helyük megállapítására alkalmas radarokat szállított az amerikai védelmi minisztérium Ukrajnának. A Pentagon pénteki bejelentése szerint az amerikai technológiát egy C-17-es szállító repülőgépen juttatták el Kijevbe, a gép Joe Biden amerikai alelnök kíséretében érkezett meg, írja az MTI. Washington további 17 radart küld Ukrajnába a következő hetekben.

A jövő hónapban megkezdődik a kezelésükkel foglalkozó ukrán katonák kiképzése is. A radarok aknavetőkkel is összeszerelhetők, így lehetőséget biztosítanak arra, hogy az őket működtető csapatok hatékonyan válaszoljanak egy esetleges tüzérségi támadásra.

Az amerikai tárca szóvivője, Steven Warren szerint teljes mértékben az ukrán fél hatásköre, hogy mikor és hogyan telepítik a rendszereket. Az Egyesült Államok fegyvereket és lőszert nem szállít Ukrajnának, csupán olyan felszerelést, amelyet "nem halálosnak" minősít, mint a radarok, a golyóálló mellények vagy az éjjellátó szemüvegek. Az eddig kilátásba helyezett szállítmányok összértéke 118 millió dollár.

Pénteki hír, hogy hetekkel később a tervezettnél, de aláírták a koalíciós megállapodást a nyertes ukrán pártok, akik bejelentették, hogy céljuk Ukrajna NATO-tagságának biztosítása. Kérdés azonban, hogy Oroszországgal fenntartott területi konfliktusa fényében mennyi esélye van Ukrajnának arra, hogy a katonai szövetség tagjává váljon. A NATO már a 2008. áprilisi bukaresti csúcson is visszatáncolt Ukrajna és Grúzia hivatalos meghívásától.