Megnyitották Enver Hodzsa atombunkerét

2014.11.23. 10:33

Megnyitották a nyilvánosság előtt Enver Hodzsa volt albán kommunista vezető atombunkerét - írja az MTI.

„Megnyitottuk kollektív emlékezetünk ajtaját” – mondta a szombati megnyitó ünnepségen Edi Rama albán kormányfő. A tervek szerint a jövőben több másik bunkert is látogathatóvá tesznek.

A beszámolók szerint Hodzsa bunkere 1972 és 1978 között épült, Tiranától három kilométerre keletre, egy hegy gyomrában. Hodzsa 1985-ös haláláig izolacionista politikát folytatott: a kommunista vezető megszállottan rettegett egy esetleges nyugati támadástól.

Moziteremmel az atomháborúba

A 2680 négyzetméteren fekvő biztonsági építmény alkalmas lett volna arra, hogy egy esetleges atomtámadás esetén a teljes albán kormánynak és parlamentnek fedezéket nyújtson. Az atombunker létezéséről eddig nem voltak nyilvános információk, de 29 évvel Hodzsa 1985-ös halála után történelmi kiállítást nyitottak benne. 

Az ötemeletes bunkerben 400 személyes mozi, 106 szoba, több konferenciaterem és játékterem is található. Hodzsa hálószobája és dolgozószobája eredeti állapotában tekinthető meg.

Egyesek szerint Tirana közelében több kisebb bunkert is kialakítottak, ahová Hodzsa és családja elvonulhatott volna, ha a hidegháborús helyzet elfajul, és kitör az atomháború. Az ország területén összesen 700 ezer bunker épült Hodzsa vezetése idején.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek