Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Rendőrökkel csaptak össze francia tüntetők

2014.11.23. 08:38

Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők Toulouse-ban, Franciaország déli részén. 16 fiatalt őrizetbe vettek – írja az MTI.

A felvonulók azért tiltakoztak, mert egy októberi környezetvédelmi tüntetésen rendőrségi gránát ölt meg egy 21 éves fiatalembert. A demonstrálók többek között azt követelték, hogy a rendőrség ne használhasson halálos fegyvereket tömegrendezvények idején.

Toulouse-ban több százan, egyes becslések szerint ezren tüntettek szombaton, de a békésnek indult akció végén egyes csoportok kukákat gyújtottak fel, és buszmegállókat rongáltak meg. Ezután avatkoztak be a rendőrök, akik őrizetbe vették a rendbontókat. Hasonló méretű és célú tüntetés volt a nyugat-franciaországi Nantes-ban is; ott 14 embert állítottak elő.

A francia belügyi tárca időközben már rendelkezett az olyan típusú eszközök betiltásáról, amilyen a 21 éves Rémi Fraisse halálát is okozta. 

A gátépítés ellen tüntető Fraisse halála politikai feszültséget gerjesztett a szocialista kormányzat és egykori partnere, a zöldek között. Az utóbbiak szerint az illetékes kormányszervek nem reagáltak megfelelően a fiatalember halálára, és eleinte megpróbálták eltitkolni az igazságot.