Durva terrorellenes törvénycsomag készül Nagy-Britanniában

2014.11.24. 15:17

A terrorellenes jogszabályok széleskörű és jelentős szigorítását tervezi a brit kormány a Nagy-Britanniát elsősorban a Közel-Kelet felől fenyegető, egyre súlyosabb terrorveszély miatt - mondta hétfőn a brit belügyminiszter. A héten beterjesztendő csomag lehetővé teszi, hogy:

  • A kiutazóktól a határátkelő pontokon a hatóságok bevonják útlevelüket és menetjegyüket, ha az a megalapozott gyanú merül fel, hogy az illető terrorcselekmények végrehajtása céljából akarja elhagyni az Egyesült Királyságot. Ez brit és külföldi állampolgárokra egyaránt vonatkozik.
  • Lehetővé válik  az olyan brit állampolgárok hazatérésének időleges megakadályozása is, akikről gyanítható, hogy ilyen célból utaztak külföldre. A hazatérni szándékozó gyanúsítottak utazási okmányait a brit hatóságok érvényteleníthetik, személyes adataikat pedig felvehetik a különböző figyelőlistákra, például azoknak a névsorába, akikre repülési tilalom van érvényben.
  • A Nagy-Britanniába közlekedő légitársaságoknak szélesebb körű adatszolgáltatást kell nyújtaniuk utasaikról, figyelembe kell venniük a brit kormány által összeállított repüléstilalmi névjegyzéket, és alkalmazniuk kell a London által megszabott biztonsági szűrési eljárásokat.
  • Megtiltják a Nagy-Britanniában honos biztosítótársaságoknak olyan biztosítási szerződések megkötését, amelyek fedezik a külföldi terrorcsoportoknak fizetendő váltságdíjak költségét. E szigorítás célja a terrorcsoportok megfosztása finanszírozásuk egyik fontos elemétől.
  • Bűncselekménynek minősül majd a váltságdíjak kifizetése is.

A miniszter elmondta: az Iszlám Állam nevű, Szíriában és Irakban tevékenykedő szélsőséges milícia csak az elmúlt egy évben becslések szerint 28 millió dollár bevételhez jutott a túszai elengedéséért fizetett váltságdíjakból.

Theresa May kijelentette: azok a brit állampolgárok, akik külföldön terrorcselekményeket követtek el, csak a brit kormány által megszabott feltételekkel térhetnek haza. A miniszter e feltételeket nem részletezte, de korábbi sajtóértesülések szerint ez azt jelenti, hogy a hazatérni kívánó brit gyanúsítottak csak akkor léphetnek be Nagy-Britanniába, ha feladják magukat a hatóságoknak, vállalva, hogy büntetőeljárás indulhat ellenük.

40 meghiúsított merénylet

A Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszély illusztrálására a miniszter elmondta: a brit elhárító szolgálatok adatai szerint a 2005. július 7-én elkövetett, 52 emberéletet kioltó londoni merényletsorozat óta negyven további támadási tervet sikerült meghiúsítani. E merénylettervek között szerepelt a Londoni Értéktőzsde felrobbantása, utasszállító repülőgépek megsemmisítése a levegőben, brit nagykövetek elleni merényletek, illetve vaktában végrehajtott utcai fegyveres támadások elkövetése.

A veszély azonban e merénylettervek megakadályozása óta is nőtt, elsősorban a szíriai és az iraki fejlemények miatt, és ez indokolta a terrorkészültségi szint nyáron bejelentett felemelését a második legmagasabb fokozatra. Ez azt tükrözi, hogy a brit elhárító hatóságok szerint "nagyon valószínű" egy újabb terrortámadás Nagy-Britanniában - hangsúlyozta hétfői beszédében a brit belügyminiszter.  • Hírek
  • Bankszámla