Gusztáv
-4 °C
1 °C

Egy orvos az első olasz ebolás

2014.11.24. 18:20
Kapcsolódó cikkek (1)

Az ebolajárvány első olasz betege az Emergency olasz orvosi humanitárius egyesület egyik orvosa lett, aki a nyugat-afrikai Sierra Leonéban kapta el a fertőzést. Az olasz fegyveres erők repülőgépe szállítja haza és Róma járványügyi központjában helyezik el. A beteg orvosért hétfőn, a Rómától délre levő Pratica di Mare támaszpontjáról indult el a katonai repülőgép. A gép még éjszaka visszaérkezik az orvossal, akit a római Spallanzani kórház járvány-központjába viszik.

A római kórház az első számú egészségügyi központként ismert Olaszországban a fertőző betegségek gyógyításában. Az orvos nevét nem hozták nyilvánosságra. A Gino Strada olasz orvos által alapított Emergency annyit közölt, hogy a beteg október 18. óta tevékenykedett a Sierra Leone-i Lakka város kórházában, ahol 26 önkéntes olasz orvos dolgozik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Sierra Leonéban több mint 5000 a járványban megbetegedettek száma.

Beatrice Lorenzin olasz egészségügyi miniszter elmondta, hogy az ebolajárványban megbetegedett orvos állapota kielégítő, nincsen magas láza. A miniszter hangsúlyozta, hogy a beteg Olaszországba szállítása a legszigorúbb egészségbiztonsági intézkedések érvényesítésével történik. A katonai repülőgép személyzete és a beteget kísérő orvosok is az előírások szerinti védőfelszerelésben végzik feladatukat. A fertőzöttet teljesen elszigetelten szállítják. A beteg senkit nem veszélyeztet - hangoztatta az olasz egészségügyi tárca vezetője.