Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Hazaküldhetnek 14 ezer szerbet Németországból

2014.11.24. 21:32

Németország két hete biztonságos országnak minősítette Szerbiát, és bejelentette: a korábbiaknál szigorúbban bírálja el a nyugat-balkáni országból érkezők menekültkérelmét - erősítette meg hétfőn a Vecernje Novosti című belgrádi napilapnak Németország belgrádi nagykövete, írja az MTI.

Heinz Wilhelm, a diplomáciai képviselet vezetője szerint a szíriaiak után a szerbek jelentik a legnagyobb menekültkérő tömeget Németországban, az idei év elejétől októberig 14 ezer politikai menedékjogot kérő szerbiait regisztráltak az országban. Berlin döntése miatt a szerbiaiak menedékkérelmének nagyobb részét elutasítják majd, méghozzá gyorsított eljárásban. A biztonságosnak minősített országokról feltételezik, hogy területükön nem folyik politikai üldözés. 

Ez szinte teljesen lehetetlenné teszi a szerbiai állampolgárok számára, hogy menedéket kapjanak Németországban rossz gazdasági helyzetük miatt. Amennyiben egy szerb menekült ezután politikai menedéket kér Németországban, bizonyítania kell, hogy az ő konkrét esetében üldözés történt

- részletezte a nagykövet, aki reméli, hogy hamarosan csökken a menedékkérők száma, és nem kell újra vízumkényszert bevezetni Szerbiával szemben.