Magyar informátorokkal is beszélt a lelőtt maláj gép ügyében kutató nyomozó

2014.11.24. 13:40 Módosítva: 2014.11.24. 14:10

Negyvenhétmillió dollárra (11,5 milliárd forintra) emelte a nyomravezetői díjat az Ukrajna felett lelőtt malajziai gép ügyén dolgozó magánnyomozó. Josef Reschnek korábban a kilétüket fel nem fedő megbízók már felajánlottak 30 millió dollárt, hogy azt adja annak, aki értékelhető információkat ad a gép lelövésének körülményeiről. A most kitűzött plusz 17 millió dollárt az kapja, aki bizonyítékokkal tud szolgálni arról, hogyan akadályozzák a hatóságok az eset felderítésének körülményeit, mondta Resch a Capital című német magazinnak.

A Malaysia Airlines Ukrajna fölött átrepülő MH17-es járatát július 17-én lőtték le egy légvédelmi rakétával az oroszbarát lázadók által ellenőrzött területen. A gépen közel 400 utas tartózkodott, a tragédiát senki sem élte túl. 

A schleswig-holsteini székhelyű Wifka nyomozóiroda szeptember közepén kapott megbízást. A nyomozást vezető Josef Resch akkor azt mondta: meg akarják tudni, ki adta ki a parancsot a gép lelövésére, ki tussolta el, mi történt a fegyverrel, amellyel lőttek, és ki működött közre a gép lelövésében. A magánnyomozó szerint szerint „mindenkit meg lehet vásárolni, csak az a kérdés, hogy mennyiért”. Az összeget Zürichben helyezték letétbe a legnagyobb svájci bankban, és a nyomravezetőnek új személyazonosságot is felkínáltak.

Az interjúban Josef Resch azt mondta: az elmúlt két hónapban nagyon sok információt kaptak. Miután megkereste őket az összes létező világösszeesküvés-hívő és hobbinyomozó, elkezdték kiszűrni az információkat. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a megkapott infók 99 százaléka használhatatlan volt. Végül tíz informátort szűkítettek le ötre, akiknél úgy látták: hasznos segítséget adhatnak a nyomozáshoz. Most már a személyes találkozások és beszélgetések fázisánál tartanak. Amikor Rescht arról kérdezték, hogy ha nem tud oroszul, hogyan tud nyomozni, azt válaszolta: természetesen tolmácsokat foglalkoztatnak. Ezután elárulta, hogy vannak informátoraik Magyarországról is:

Legutóbb két magyarországi informátorunkkal beszéltünk. Egy (feltehetően német – a szerk.) hotelban találkoztunk. Úgy tudtuk, egyikük se beszél németül. Az egyik emberem már órákkal a találkozó előtt a hotelban figyelt, és hallotta, hogy a nő szinte teljesen akcentus nélkül rendelt magának egy kávét. Vicces, nem?

A magánnyomozó szerint ez azt jelentette számukra, hogy az informátoraik nem egészen nyílt kártyákkal játszanak. Végül elég kevés információt kaptak tőlük, és inkább mintha arról szólt volna az egész találkozó, hogy az informátorok megismerjék őt.

A magánnyomozó egy másik kérdésre azt mondta: már sok dokumentumot kaptak,  de mindegyiket ellenőrizni akarják, mert elég sok nagyon jó minőségű hamisítvány került a kezükbe.

Josef Resch októberben egyszerűen hülyeségnek nevezte a német titkosszolgálat vezetőjének beszámolóját, amiben azt állította: amerikai műholdfelvételek alapján egyértelmű bizonyítékaik vannak arra, hogy a Buk rakétát az ukrán szeparatisták által ellenőrzött területről lőtték ki. A német titkosszolgálat szerint hamisítványnak tekinthetők azok a felvételek, amelyek szerint az ukrán hadsereg indította a rakétát, illetve azok, amelyek szerint egy vadászgép is feltűnt a malajziai utasszállító közelében. Resch szerint a jelen helyzetben egyik verziót sem lehet még kizárni. Ezen az állásponton van a tragédia okait vizsgáló, nemzetközi vizsgálóbizottság is.

Josef Resch harminc éve dolgozik magánnyomozóként, pár éve sikerült Florian Homm nyomára akadnia, aki azután tűnt el, hogy 2007-ben befektetési csalással vádolták meg Amerikában.   • Hírek
  • Támogatások