Eszter, Eliza
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Moszkva különleges támogatást nyújt Párizsnak

2014.11.24. 17:45

Franciaország legnagyobb, a párizsi Notre-Dame székesegyház előtt felállított karácsonyfáját idén először nem a hívek és a környékbeli üzletek adományaiból fizette ki a katedrális, hanem a moszkvai önkormányzat támogatásából - adta hírül hétfőn a Le Monde című napilap.

"Az árajánlat megduplázódott és idén elérte a 80 ezer eurót. Új finanszírozókat kellett keresnünk, mégpedig a külföldi nagykövetségeken" - mondta a lapnak Patrick Jacquin, a katedrális rektora, aki Alexandre Orlovval, Oroszország párizsi nagykövetével együtt indította el szombat este a kivilágítást a karácsonyfa hagyományos avatóünnepségén.

A moszkvai önkormányzat elsőként válaszolt a felhívásra és azt is vállalata, hogy megtalálja és leszállíttatja a 25 méteres fenyőfát.

Nagyon erős barátok az oroszok

"Meg akartunk mutatni ezzel a gesztussal, hogy az Oroszország elszigetelésére irányuló minden erőfeszítés ellenére a két ország közötti barátság olyan erős és mély, hogy azt semmilyen politikai játszma nem tudja lerombolni" - mondta az avatáson az orosz nagykövet.

A Le Monde kommentárja szerint a Notre-Dame rektorának "nem számít, hogy a Párizs és Moszkva közti viszony még soha nem volt ennyire rossz, elsősorban a Mistral hadihajók leszállításának felfüggesztése miatt".

"A francia-orosz barátságot anélkül is ünnepelhetjük, hogy mindezt felemelgetnénk" - idézte a lap a rektort.

Ortodox katedrális akarnak építeni

A Le Monde tudósítása szerint a szombati avatáson a teret megtöltötték az orosz újságírók, s miközben az orosz állami televízió azon viccelődött, hogy "idén a párizsiaknak nincs elég pénzük a karácsonyfájukra", addig a francia sajtó egyáltalán nem foglalkozott az eseménnyel.

A karácsonyfa finanszírozása és annak oroszországi visszhangja viszont a Le Monde szerint illeszkedik az Oroszországnak a keresztény értékek védelmében hangoztatott politikájához, amelyben szimbolikus helyet kap Párizs. Moszkva ugyanis a francia külügyminisztérium tőszomszédságában, a Szajna-parton tervez felépíteni egy ortodox katedrálist, s ennek érdekében az orosz nagykövetség évek óta minden követ megmozgat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!