Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Moszkva nem engedi a markából a Mistral hadihajókat

2014.11.25. 16:55

Oroszország perre megy Franciaországgal, amennyiben az nem szállítja le a Mistral osztályú hadihajót, reagált Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes a helikopter-hordozó átadásának elhalasztásáról szóló párizsi bejelentésre. François Hollande államfő szerint a kelet-ukrajnai helyzet még mindig nem teszi lehetővé a szállítást, ezért felfüggesztik az engedély kiadását.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes hozzátette, hogy ha a franciák nem teljesítik a megállapodásban foglaltakat, akkor kötbért fognak tőlük követelni. Boriszov a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak nyilatkozva ugyanakkor megjegyezte, hogy „nem történt tragédia", és az orosz haditengerészet működését nem befolyásolja a Mistral átadásának elhalasztása.

Leonyid Szluckij, az orosz törvényhozás alsóházának (duma) a FÁK tagállamokkal foglalkozó bizottsági elnöke biztos abban, hogy Oroszország megnyerné a pert a stockholmi választott bíróságon Franciaország ellen a Mistral-ügyben, írja az MTI.

Oroszország 2011-ben rendelt meg Franciaországtól két Mistral típusú hadihajót. Az 1,2 milliárd eurós (374 milliárd forintos) ügyletről két év előkészület és alkudozás után állapodott meg Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök.

A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességűek, alkalmasak csapatok, helikopterek, harckocsik szállítására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk.

A szakadárok orosz békefenntartókat követelnek

Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságának (DNR) vezetése közben azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, hogy küldjön „békefenntartó kontingenst" Ukrajnába. Azt is követelik, hogy haladéktalanul hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, hogy megvizsgálják a békefenntartók beküldését. A szakadárok szerint az ukrán kormány lépései humanitárius katasztrófát okoztak Kelet-Ukrajnában.