Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Sztrájkolnak a Sierra Leone-i halottszállítók

2014.11.25. 20:50

Halottszállítók egy csoportja sztrájkba lépett az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéban, és megtagadta a betegségbe belehalt tizenöt beteg holttestének elszállítását a harmadik legnagyobb város utcáiról, jelentette a dpa német hírügynökség.

A munkabeszüntetés oka, hogy a szolgálat munkatársai október óta nem kaptak bért, mondta az ország déli részén fekvő Kenema város kórházának egyik egészségügyi dolgozója. A halottszállítók tiltakozásul két holttestet helyeztek el az egészségügyi létesítmény bejáratánál, egy harmadikat pedig a kórház ügyeit igazgató titkárnő irodájának ajtajánál hagytak. „Mi az életünket kockáztatjuk az országért, ezért járandóságunkat pontosan ki kell fizetni" – mondta.

Helyi értesülések szerint a rendőrség készenlétben állt a helyszínen, hogy megakadályozza a helyzet súlyosbodását.

Október elején egyszer már hasonló okokból sztrájkoltak a halottszállítók az afrikai országban. Akkor a freetowni egészségügyi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a helyzet nagyon kínos, és átcsoportosították a megfelelő összeget a halottszállítók járandóságának kifizetésére, írja az MTI.

A járvány vérrel és más testnedvek útján terjed, és a fertőzés különösen nagy veszélyének van kitéve bárki, aki közvetlen kapcsolatba kerül az ebolában meghaltak holttestével.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt pénteki adatai szerint az elsősorban Nyugat-Afrikát – Sierra Leonét, Guineát és Libériát – sújtó ebolajárvány halálos áldozatainak száma már megközelíti az 5500-at. A genfi székhelyű szervezet jelentése szerint november 18-áig 15 ezer 351 embert betegített meg minden idők legsúlyosabb ebolajárványa, közülük 5459-en életüket vesztették.