Dömötör
-1 °C
14 °C

Már 30 harci repülőgép van a Krímben

2014.11.26. 14:49 Módosítva: 2014.11.26. 15:07

Oroszország 14 harci repülőgépet telepített a Krím félszigeten lévő belbeki repülőtérre - közölte az orosz Déli Katonai Körzet sajtóosztályára hivatkozva az MTI.

A márciusban Ukrajnától elszakított területre tíz darab Szu-27-es nehéz elfogó vadászgépet és négy Szu-30M2 típusú nehéz vadászbombázót vittek. A korszerű gépeket a dél-oroszországi Krasznodari határvidék támaszpontjairól telepítették a Szevasztopol közeli felújított belbeki repülőtérre, és az ott nemrég létesített harci repülő ezred gépeinek száma ezzel 30-ra bővült, ebből hat oktatási célokat szolgál. A gyakorlórepüléseket a jövő hétfőn kezdik meg.

Az Interfax orosz hírügynökségnek korábban az orosz hadsereg vezérkaránál azt mondták, hogy a 4. számú légierő és légvédelmi parancsnokság keretében létrehoznak egy repülő hadosztályt, amelynek egy része a Krímben fog állomásozni. A TASZSZ orosz állami hírügynökség azt is megírta, hogy Belbekben, a 27. számú vegyes repülő hadosztály bázisán jelenleg a 62. számú katonai repülőezred található, amely az új hadosztály részét fogja alkotni. ű

A 62. ezredet még 1941-ben hozták létre az Azovi-tenger parti Jejszkben. 1942 májusában részt vett Szevasztopol védelmében. 1947 óta pedig folyamatosan a Szevasztopol közeli Belbeken állomásozik. Oroszország 2020-ig 1,75 milliárd eurónak (mintegy 537 milliárd forint) megfelelő összeget szán arra, hogy fejlessze az elcsatolt Krím félszigeten állomásozó fekete-tengeri hadiflottát.

Támogatásáról biztosította Ukrajnát szerdán Kijevben Philip Breedlove, a NATO európai főparancsnoka, aki találkozott Arszenyij Jacenyuk kormányfővel. Mint mondta, Ukrajna nincs egyedül a válság idején". Breedlove ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az Oroszország által annektált Krím félsziget militarizációja miatt.