Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Napi ötszáz fegyvert pszichopata vagy tömeggyilkos vehet meg

2014.11.27. 15:55

Az Egyesült Államokban tavaly 186 ezer fegyvervásárlás zajlott mindenféle előzetes ellenőrzés nélkül, azaz napi 512 fegyvert adtak el a fegyverboltok anélkül, hogy meggyőződtek volna a vásárló büntetlen előéletéről, vagy akár arról, nem áll-e pszichiátriai kezelés alatt.

Az AP hírügynökség riportja szerint ez a rekordadat nem a fegyverboltosok hibája, inkább a Nemzeti Gyorsinformációs Bűnügyi Ellenőrzőrendszert NICS) lehet hibáztatni, mely képtelen lépést tartani a beáramló ellenőrzési igényekkel – a Fekete Péntekre keresztelt hálaadás utáni bevásárlónapon például másodpercenként (!) két háttérigénylés érkezik a rendszerbe a 48 ezer hivatalos fegyverkereskedő cégtől.

Pedig nem ártana, ha ez a rendszer jól működne, az Egyesült Államokban így is elképesztő magas a lőfegyverek száma: a 320 milliós lakosra nagyjából 270 millió lőfegyver jut (minden ezzel kapcsolatos adatot szép infografikába rendezve megtalálhat ezen az oldalon), a különféle lövöldözések és tömeggyilkosságok linkjeivel meg ezt az egész oldalt betölthetnénk. Ma ráadásul kétszer annyi pisztoly, shotgun és rohampuska fogy, mint 1998-ban, amikor az ellenőrző rendszert elkezdték bevezetni.

Az FBI épp ezért nem örül az ellenőrizetlen eladások magas számának

Hatalmas vihar közeleg

mondta baljóslatúan Kimberly Del Greco, egyike annak az 500 FBI-alkalmazottnak, akiknek a vállán nyugszik az egész ellenőrző rendszer működtetése. Az NICS embereinek elvileg három munkanap alatt ki kell derítenie, hogy egy fegyvervásárlási szándékát bejelentő állampolgár alkalmas-e a birtoklásra. Ezután már nem akadályozhatják meg a vásárlást. Az alkalmasságról vagy alkalmatlanságot ráadsául 100 százalékos biztonsággal kell megállapítani – érzékelteti a felelősséget Stephen G. Fischer FBI-szóvivő.

Az FBI ráadásul nem rendelkezik az összes szükséges adattal, ezeket a tagállamok biztosítják – ha éppen az ottani szabályzás ezt lehetővé teszi, vagy a helyi kormányzat nem dönt másképp. Az információ decentralizált tárolása általában nagyszerű dolog, de ebben az esetben megnehezíti a napi 58 ezer ellenőrző hívásra válaszoló NICS dolgát.

És az eredményekről: az évi 21 millió ellenőrzés 71 százalékában a hatóság azonnal meg tudta adni az engedélyt, és a komplexebb ellenőrzések után csak 1,25 százalékban születik meg elutasító határozat.

A fegyvertartás jogához minden körülmények között ragaszkodó National Rifle Association ráadásul a törvényhozásban eredményesen lobbizik az egész ellenőrzési folyamatot nevetségessé tevő kiskapu nyitva tartásáért: az USA óriási fegyvervásárain akárki vásárolhat fegyvert ellenőrzés nélkül.