Benedek
-5 °C
5 °C

Tucatnyi megégett hulla került elő Mexikóban

2014.11.27. 21:20

Tucatnyi megégett holttestet találtak a dél-mexikói Guerrero szövetségi államban, ahonnan két hónappal ezelőtt 43 diákot raboltak el egy helyi polgármester utasítására - írja az MTI. Egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselő arról számolt be, hogy tizenegy férfi megégett holttestére bukkantak egy út szélén Chilapa de Álvarez város közelében. A tájékoztatás szerint az áldozatok közül többet lefejeztek.

A térség az ópiumtermeléséről, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó bandaháborúiról hírhedt. Chilapa de Álvarez ráadásul nincs is messze az ayotzinapai tanárképző főiskolától - ami valójában nem csak oktatási intézmény, hanem egyben egy baloldali radikális kommuna is -, ahová azok a diákok jártak, akiket szeptember végén raboltak el a szintén dél-mexikói Igualából a polgármester utasítására. A két eset között azonban a sajtó nem vont párhuzamot, ugyanis a lefejezés-elégetés kombináció sajnos meglehetősen gyakori kivégzésmódnak számít a térségben - az eltűnt diákokat rejtő tömegsírt is többször majdnem megtalálták.

Az elmúlt évtizedben Mexikóban 100 ezer ember lett gyilkosság áldozata, további 27 ezren tűntek el a 120 milliós országban – ebből 57 ezren közvetlenül a drogháborúk áldozatai lehetnek –, de a 43 eltűnt diák halálával telt be a pohár, és robbant ki országos tüntetéssorozat.