Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az USA nem teljesíti a kínzás elleni egyezmény előírásait

2014.11.28. 18:23
Az Egyesült Államok messze nem teljesíti a kínzás ellen elfogadott nemzetközi egyezmény előírásait - állapította meg az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága, amely Genfben, pénteken tűzte napirendre a kérdést.

Az Egyesült Államok messze nem teljesíti a kínzás ellen elfogadott nemzetközi egyezmény előírásait - állapította meg az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága, amely Genfben, pénteken tűzte napirendre a kérdést.

A testület által készített, az Egyesült Államokkal 2006 óta először foglalkozó jelentés a rendőri brutalitást, a katonai kihallgatásokat és a börtönök állapotát emelte ki, mint amely területen nem teljesülnek az önként vállalt nemzetközi rendelkezések, írja az MTI.

A dokumentum külön megemlíti a chicagói rendőrséget, mint amely túlzott erőszakot alkalmaz a feketék és latin-amerikaiak ellen. Azt kérte, hogy a tasert (sokkolót) csak életveszélyes helyzetben használják.

A jelentés külön nem tért ki arra, hogy egy fehér rendőr augusztus 9-én St. Louis elővárosában, Fergusonban agyonlőtt egy fegyvertelen afroamerikai fiatalt. Fergusonban az incidens után zavargások törtek ki, és rendbontások voltak a vádesküdtszék azon keddi döntése után is, hogy nem emelnek vádat a rendőr ellen. Az Egyesült Államok számos nagyvárosában szintén voltak tüntetések.

A bizottság bírálta az Egyesült Államokban alkalmazott gyakorlatot a katonai kihallgatások, a maximális biztonságú börtönök, az illegális bevándorlók és a magánzárkák ügyében is, és sürgette, hogy hozzanak szigorúbb törvényeket a kínzás meghatározására és kizárására még az olyan börtönökben is, mint a guantánamói különleges intézmény.

Számos olyan terület van, amelyen az Egyesül Államoknak változtatnia kell, hogy teljes mértékben megfeleljen az egyezménynek - szögezte le a jelentés, amelyet az olasz Alessio Bruni, a testület egyik fő vizsgálója ismertetett egy genfi sajtótájékoztatón.

Az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága egy tíztagú, független szakértőkből álló testület, amelynek az a feladata, hogy megvizsgálja "a kegyetlen, embertelen, lealacsonyító bánásmód és büntetés" ellen 1994-ben ratifikált nemzetközi egyezmény betartását a 156 aláíró országban.