Gerzson
-3 °C
2 °C

A svájciak nemet mondtak a bevándorlás korlátozására

2014.11.30. 09:20 Módosítva: 2014-11-30 21:36:49

Egyértelműen elutasították a svájci népszavazáson a bevándorlás korlátozását. A szavazók 74 százaléka nemmel szavazott az egy környezetvédő szervezet által indított kezdeményezésre.

Az "Állítsuk meg a túlnépesedést - védjük meg természeti erőforrásainkat" című kezdeményezés elindítói azzal érveltek, hogy a lakosság növekedése túl nagy terhet ró a természetre, így egyebek mellett a termőföldre és más erőforrásokra. Azt szerették volna elérni, hogy a bevándorlók éves számát a lakosság 0,2 százalékában korlátozzák. Ez azt jelentette volna, hogy csak évi 16-17 ezer migránst fogadhatott volna Svájc, ami a negyede a jelenlegi számnak.

A berni kormány ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nemcsak az ország gazdaságát hátráltatná az igenek győzelme, de az Európai Unióval a bevándorlás kérdésében folytatott tárgyalásokat is, és általában véve rontaná a Brüsszellel fenntartott kapcsolatot.

A népszavazáson a nyolcmilliós országban 5 millióan szavazhatnak. A részvételi arány 48 százalékos volt.

Szintén elutasították a szavazók a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) köreiből származó "Mentsétek meg svájci aranyunkat" nevű kezdeményezést. Eszerint a svájci jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát a jövőben aranyban kellene tartani. A szavazók 77,3 százaléka nem értett egyet a népszavazáson feltett kérdéssel. 

A népszavazás sikere alaposan megnehezítette volna, hogy a svájci jegybank (SNB) fenntartsa a három éve érvényes 1,20 frankos euróárfolyamot. "Nagyon nehéz lenne határozottan beavatkoznunk és megőriznünk a stabilitást" - óvott Thomas Jordan, a svájci jegybank elnöke.

Az SNB aranykészlete jelenleg 1040 tonna, több mint 35 milliárd frank értékben, ami a devizatartalékok mintegy 7,5 százaléka. Az 500 milliárd frankos devizakészletek nagy része euróban és dollárban fekszik. Ha a polgárok megszavazták volna a kezdeményezést, a jegybanknak 70 milliárd frank értékben kellene, mintegy 1500 tonna aranyat vásárolnia. A műveletre az SNB-nek öt éve lenne. A megvásárolandó arany mennyisége ugyanakkor meghaladja a világ éves aranykitermelésének a felét.

Ugyancsak elbukott a harmadik népszavazási kérdés is, de ebben voltak a leginkább megosztottak a választók. A népszavazási kezdeményezés a gazdagok átalányadózását akarta eltörölni. A XIX. században hozott törvény szerint a milliomosoknak csak egyösszegű átalányadót kell fizetniük. A javaslatra a szavazók 59 százaléka szavazott nemmel. A kantonok közül egyedül Schaffhausenben támogatták ezt a népszavazási kérdést.