Auguszta
-3 °C
2 °C

Újabb orosz segélykonvoj ment Ukrajnába

2014.11.30. 20:39 Módosítva: 2014-11-30 20:53:41

Újabb orosz segélyszállítmány érkezett Ukrajna keleti részébe Kijev engedélye nélkül, jelentette be vasárnap Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. Liszenko azzal vádolja Moszkvát, hogy az élelmiszer-szállítmányok álcája alatt a szeparatistákat fegyverzi fel.

Az MTI tudósítása szerint ezúttal egy 106 teherautóból álló konvoj hatolt be Kelet-Ukrajnába az ukrán hatóságok beleegyezése nélkül. A szóvivő szerint az ilyen segélyszállítmányokkal az oroszok fegyvereket és lőszereket juttatnak el az oroszbarát felkelőkhöz.

A hónapok óta tartó harcok miatt a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területeken sokan maradtak élelem és gyógyszerek nélkül. Oroszország erre hivatkozva indított útnak több segélyszállítmányt, amit a Nyugat-barát kijevi kormány cinikus lépésnek tekint. Liszenko szerint e szállítmányok legnagyobb része a lázadók kezére kerül, de azoknak csak egy kisebb hányada élelmiszer, nagyobb részük harci felszerelés és muníció.

Ez a mostani szállítmány már a nyolcadik augusztus közepe óta. A RIA orosz hírügynökség szerint moszkvai kormányforrások azt közölték, hogy az előző hét konvoj összesen 9500 tonna élelmiszert, építőanyagot és gyógyszert juttatott el a kelet-ukrajnai lakossághoz.

Az ukrán szóvivő beszámolt arról, hogy a lázadók kezén lévő Donyeck repülőterének a közelében továbbra is folyik a tűzharc a szeparatisták és a kormányerők között. Az elmúlt huszonnégy órában három ukrán katona és egy 82 éves polgári lakos vesztette életét.