Szilvia
5 °C
16 °C

50 ezer szellemkatonát alkalmazott az iraki hadsereg

2014.12.01. 16:10

50 ezer fiktív katonát fizetett az iraki hadsereg, derült ki egy szigorú ellenőrzés során a közelmúltban, írja az al-Dzsazíra. A szellemhadsereg az egész hadseregen átívelő korrupció eredménye.

A csalásra úgy jöttek rá, hogy katonák legutóbbi fizetésének utalásakor alaposan átvizsgálták a létszámot, és feltűnt, hogy sok tiszt, akinek lehetne öt őrzésre alkalmazott katonája, valójában csak hármat vesz fel, a maradék kettőt pedig csak papíron alkalmazza, és a fizetésük saját maga veszi fel, esetleg néhány százalékot lecsorgat az fiktíven felvett katonáknak is.

A másik, nagyobb csalást a dandárparancsnokok követték el, akik akár 30-40 fiktív katonának is „parancsoltak”, azaz rajtahagyták őket a zsoldlistán, és felvették a fizetésüket. A rendszer úgy működött, hogy a csaló tisztek és dandárparancsnokok a feletteseiknek is juttattak a felvett fizetésekből. 

 Az Egyesült Államok dollármilliárdokat fektetett be az  iraki hadsereg felépítésébe és kiképzésébe. Az Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezet offenzívájának júniusi kezdete óta napvilágra kerültek a kormányhadsereg súlyos hiányosságai. Sok alakulat teljesen összeomlott.

A szeptember óta hivatalában lévő Haider al-Abádi kormányfő több parancsnokot felmentett vagy nyugdíjazott. Szóvivője szerint a miniszterelnök elszánta magát arra, hogy felszámolja az elődje, Núri al-Máliki alatt elharapózott korrupciót és kliensrendszert, nemcsak a hadseregben, hanem az állam minden szintjén.