Aliz
6 °C
14 °C

Donyeck repülőterét oroszok is támadták

2014.12.01. 13:21

Erősödött a szeparatisták támadása Donyeckben azután, hogy újabb humanitárius konvoj érkezett Moszkvától az oroszbarát erőkhöz – közölte az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO).

Különösen a nehéztüzérség intenzitása nőtt, ami Kijev szerint újabb bizonyítéka annak, hogy Oroszország nem annyira élelmiszert és gyógyszereket, mint inkább fegyvereket szállít a fehérre festett kamionokban a kelet-ukrajnai térségbe. Ezen kívül, ukrán források szerint, felségjelzés nélküli katonai járművek is folyamatosan áramlanak át Oroszország felől a szeparatisták által ellenőrzött határszakaszon.

A legnagyobb harcok a szakadárok ellenőrzése alatt lévő, egymilliós Donyeck város mellett fekvő repülőtérért folyt, amely a kijevi erők kezén van. Kijev szerint ezekben a harcokban a szeparatistákat közvetlenül is segítik orosz speciális erők – közölte a Reutersszel az RNBO szóvivője, Andrij Liszenko. Több Donyeck melletti ukrán állást gránátvetőkkel lőttek az oroszbarát fegyveresek, ugyanez a helyzet a szakadárok által irányított félmilliós Luganszk közelében fekvő ukrán állásokkal is.

A korábbi hírek szerint a repülőtér régebbi terminálját inkább felrobbantották az aknatűz alatt visszavonuló ukrán erők, erre azonban nem került sor. A harcokban rendkívül megrongálódott épülethez hétfőn visszatértek az ukrán erők és elfoglalták korábbi állásaikat. A hétvégi harcokban a repülőtérnél négy ukrán katona vesztette életét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?