Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kemény összecsapások Hongkongban

000 Hkg10124613
2014.12.01. 06:24

A rendőrök és a tüntetők között is vannak sérültjei a vasárnapról hétfőre virradó éjszakai összecsapásoknak Hongkongban. Negyven embert vettek őrizetbe a paprikaspray-t is bevető rendőrök. A tüntetők a kormányzati negyed több épületét akarták bekeríteni, az ellen tiltakozva, hogy Peking korábbi ígérete ellenére mégsem választhatnak 2017-től közvetlenül kormányzót a hivatalosan Kínához tartozó, ám nagy önállósággal rendelkező városban.

Az éjszakai összecsapás az egyik legforróbb napja volt a két hónapja tartó tüntetéseknek. A múlt héten a rendőrség a tiltakozók egy nagyobb sátortáborát már felszámolta a Mong Kok üzleti negyedben – írta a BBC. A rendőrök paprika spray-t, gumibotokat és levegőbe irányított vízágyút is bevetettek a tüntetők ellen. A brit parlament külügyi bizottsága egy delegáció küldését javasolta a helyzet kivizsgálására az 1997-ig brit fennhatóság alatt lévő területre. Peking visszautasította a beavatkozásnak minősített kezdeményezést.

A rendőrség egyik magas beosztású vezetője arról számolt be, hogy tüntetők egy része hangosbeszélőn adott utasítást az önkormányzat központi épületeinek ostromára. Úgy vélte, ezzel aláásták a hongkongi törvényeket és a rendet, elítélte az illegális gyülekezést, a rendőrség felhívásainak figyelmen kívül hagyását, az erőszakos magatartást, a közterületek törvénytelen elfoglalását. A rendőrség külön közleményben az engedetlenségi mozgalom békés jellegét kérte számon a tüntetőkön – írta az MTI.

Tessék otthon maradni

A tüntetés vasárnap azzal nyert újabb lendületet, hogy a főként diákokból álló tiltakozók vezetői azt javasolták, vegyék körbe a kormányzó Leung Chun-ying hivatali épületét.A hivatalok a zavargások miatt hétfő délelőtt zárva tartanak. Helyszíni jelentések szerint napközben nem voltak újabb összecsapások, a környéken egy időre nyugalom van.

A kormányzó hétfőn közölte: a rendőrség mostantól szigorúan teljesíteni fogja kötelességét. „Ne tévesszék össze a rendőrök toleranciáját a gyengeséggel” – mondta Leung Chun-ying, felszólítva a tünteő fiatalokat, hogy ne próbáljanak meg visszatérni az összecsapások helyszínére.