Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kijev tűzszünetet köt a szakadárokkal

2014.12.01. 23:57

Teljes körű tűzszünet lép életbe a szakadár Luganszki Népköztársaság (LNR) erői és az ukrán hadsereg között december 5-től. A megállapodásról a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet missziója írt jelentést.

Az orosz beszámolók szerint december 6-án az ukrán fél és a szakadárok kölcsönösen kivonják nehézfegyverzetüket is a frontvonalról. A megállapodásról az ukrán portálok nem számoltak be.

A kijevi hírforrások ellenben írnak egy másik megállapodásról, amely Donyeck város repülőterével kapcsolatban született.

Eszerint a repülőtér körzetét érintő, azonnali fegyvernyugvásról állapodtak meg a felek.

A repülőtér a hétvége óta súlyos harcok helyszíne volt – az aknavetők támadásában az egyik terminál lényegében megsemmisült, de a kijevi erők megtartották az ellenőrzést az objektum felett –, hat ukrán katona meghalt a támadásban.

Kijev szerint orosz erők is közvetlenül részt vettek az akcióban a szakadárok oldalán, akik Moszkvától humanitárius segély leple alatt is katonai erősítéshez juthattak. Az orosz fél visszautasította az ukrán vádakat.

Kijev és a szakadárok között orosz és EU-s közvetítéssel szeptember 5-én született tűzszüneti megállapodás Kijevben. Az egyezményt azonban egyik fél sem tartotta be.