Jolán
2 °C
4 °C

Felbomlik az izraeli kormánykoalíció

2014.12.02. 08:34

Példátlan vádaskodásba torkollott a sorsdöntő hétfő éjszakai megbeszélés Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Jaír Lapid pénzügyminiszter között, várhatóan felbomlik a kormánykoalíció, és előrehozott választásokat írnak ki az országban - közölte a helyi lapok tudósításai alapján az MTI.

A jobbközép Likud Pártot vezető kormányfő öt pontban meghatározta a centrista Jes Atíd (Van Jövő) pártot vezető Lapidnak a további együttműködés feltételeit. Ezek között szerepel az Izraelt zsidó nemzetállamként meghatározó vitatott törvényjavaslat támogatása, valamint az is, hogy a Jes Atíd lemond a fiatal párok első lakásvásárlásához nyújtandó nulla százalékos adóról, ami pedig Lapid egyik legfontosabb ígérete volt választóinak.

Lapidnak fel kellett volna hagynia azzal, hogy bírálja a kormány politikáját az Egyesült Államokhoz fűződő viszonnyal, a telepespolitikával és a kelet-jeruzsálemi építkezésekkel kapcsolatban, valamint - mint pénzminiszter - át kellett volna utaltatnia újabb hatmilliárd sékelt védelmi költségekre.

Lapid elutasította Netanjahu feltételeit, és a találkozó után néhány perccel az ellenzéki ultraortodox Sász párt élén álló Arie Deri felszólította a kneszet összes frakciójának vezetőjét, hogy haladéktalanul kezdjék meg az egyeztetéseket egy előrehozott választás időpontjáról - írta a Háárec című újság. 

A Jes Atíd párt hivatalos közleménye szerint

Netanjahu mocskos trükkjéről van szó, előre tudta, hogy olyan feltételeket támaszt, amelyek elfogadhatatlanok, és lényegében kikényszerítette az előre hozott választásokat

- közölte a Jes Atíd párt egyik vezetője a Hááreccel. 

Izrael történetének jelenlegi, harmincharmadik kormánya kevesebb mint két évig vezette az országot, majd súlyos válságba került a centrista és a jobboldali koalíciós pártok közötti ellentétek miatt. 

A Ynet, vagyis a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint a legreálisabb forgatókönyv szerint a kneszet frakciói megállapodnak egy választási időpontban, majd megszavazzák a parlament feloszlatását. Az ellenzéki pártok már hétfőn beterjesztettek egy erről szóló törvényjavaslatot, amelyet első olvasatban szerdán vitathatnak meg a pártok. A végső szavazás már a jövő héten megtörténhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?