Jenő
-2 °C
6 °C

Irán is beszállt a háborúba

2014.12.03. 06:32

A Pentagon magyar idő szerint szerda hajnalban bejelentette: többször is észleltek iráni gépeket észleltek Irak felett, az F-4 Phantom típusú vadászbombázók (ez a típus volt egyébként a 60-as évek amerikai légierejének meghatározó vadászbombázója) a síita állammal határos Dijála tartománybeli célpontokat támadtak – írja az MTI. Ez volt az első igazolt alkalom, hogy az Iszlám Köztársaság bevetette légierejét az Iszlám Állam ellen. Irán egyébként szovjet gyártmányú Szu-25-ös csatarepülőgépeket is Irak rendelkezésére bocsátott, egyes hírek szerint pilótákkal együtt.

John Kirby szóvivő azután nyilatkozott erről, hogy az al-Dzsazíra arab hírtévé iraki felvételeket mutatott be egy légitámadásról, melyen feltűntek a gépek. Az amerikai hadügyminisztérium beszélőembere azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a bagdadi kormánnyal egyeztetve hajt végre bevetéseket Irak felett, de ezeket nem hangolják össze az irániakkal.

Az Egyesült Államok augusztus 8-án kezdte meg a szunnita terrorszervezet elleni iraki légicsapásait, melyek szeptembertől már a szomszédos Szíriára is átterjedtek. Azóta több szövetségese is csatlakozott a hadműveletekhez, de az USÁ-t a Nagy Sátánnak tartó siíta állammal mégse lehet azért formális szövetséget kötni – igaz a közös ellenség legalább a párbeszéd szintjére lendítette az évtizedek óta egy helyben toporgó kétoldalú kapcsolatokat.

Közben más hírek is érkeztek a frontról: szintén az MTI írja, hogy Törökországon át Szíria északi részébe érkezett egy 150 fős kurd különítmény, hogy megerősítse az Iszlám Állam dzsihadistái által hónapok óta ostromolt határváros, Kobani védelmét. A pesmergákat egy magánrepülőgéppel szállították Erbílből - az iraki Kurdisztán régió fővárosából - Törökországba, majd onnan indultak Szíriába. A fegyvereket és lőszert is vitt a csomagterében.

A legnagyobb kurd kisebbséggel rendelkező Törökország maga is finoman szólva ellentmondásosan áll a szíriai és iraki kurdok Iszlám Állam elleni önvédelmi harcához, nemzetközi nyomásra először október végén engedte meg, hogy a pesmergák egy 150 fős csoportja területén keresztül Kobaniba utazzon.

A török határ közvetlen közelében fekvő várost hónapok óta ostromolják a szunnita Iszlám Állam szélsőséges harcosai. Az ostrom megtörését célzó hadműveleteket szeptember óta légi csapásokkal támogatja az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?