Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előrehozott választások lesznek Izraelben

2014.12.03. 07:42 Módosítva: 2014-12-03 11:36:56

Benjamin Netanjahu kedd este két kulcsminiszterét menesztette,  a magyar származású Jair Lapid pénzügyminiszter és Tzipri Livni igazságügy-miniszter távozásával a koalíció kabinet is felbomlik, ezért előrehozott választásokra kell számítani – írja a CNN.

Az izraeli miniszterelnök a menesztéseket azzal indokolta, hogy az elmúlt hetekben a két politikus hevesen támadta a saját kormányát, és ezt ő nem tolerálja. A kormányzatot szerinte állandóan viták, nézeteltérések dúlták, és ez nem mehet így tovább. Netanjahu külön sérelmezte azt, hogy Livni az ő javaslata ellenére is találkozott Mahmud Abbász palesztin vezetővel, és kritizálta Jeruzsálem zsidó beépítési politikáját.

A jobboldali Likud élén álló Netanjahu 2009 óta vezeti az országot, de ehhez a Knesszetben tőle balra álló pártok támogatására is szüksége van: ilyen volt Livni és Japid két centrista formációja.

A lépést sokan elhibázottnak tartják, hiszen alig ért véget a véres gázai ütközet, és Jeruzsálemet is nemrég rázta meg egy véres merénylet. A két párt is haragos közleményekben ítéli el a felelőtlen lépést, de egyben kijeelntik: Netanjahu kudarcot vallott a kormányzásban.

Netanjahu döntése azzal is jár, hogy várhatóan feloszlatják az izraeli parlamentet és előre hozott választások lesznek az országban. A Knesszet várhatóan szerdán kezdi tárgyalni a parlament feloszlatását, és ezzel véget ér Netanjahu harmadik kormányfői ciklusa, és egyben az ország történetének második legrövidebb - kétéves - kormányzása.

A Knesszet frakcióinak szerdai döntése szerint március 17-én lesz az előrehozott választás. Bár a kormányzó Likud párt március 10-ére tette volna, az arab pártok pedig csak április közepére, a Knesszet elnöke azzal indokolta a döntést, hogy tilos húzni az időt.