2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Baleset volt egy ukrán atomerőműben

Kernkraftwerk Saporischschja

A Reuters azt írja, baleset történt Ukrajna legnagyobb atomerőművében; ezt Arszenyij Jacenyuk ukrán elnök erősítette meg egy kijevi sajtótájékoztatón. A zaporizzsjai atomerőmű a térség legnagyobb teljesítményű nukleáris létesítménye.

Az Interfax hírügynökség közleménye szerint a baleset a 3-as blokkban történhetett, ahol egy 1000 megawattos reaktor működik. (Csak a kontraszt kedvéért: ez nagyjából a paksi atomerőmű kapacitásának a fele.) Az energiakiesés komoly gondokat okozhat az ország energiaellátásában: Ukrajna a felhasznált energiája felét atomerőművekből nyeri.

„A baleset nem érinti a reaktort, szivárgás veszélye nem fenyeget”

jelentette ki az ország energetikai és szénipari minisztere, bár épp ezek a szavak, amelyeket a közvélemény gyakran fogad kétkedéssel egy atomreaktor üzemzavara kapcsán.

Meg nem erősített hírek szerint a baleset nem volt komoly, és nem okoz jelentős problémát. A már idézett miniszter szerint az érintett 3-as blokk december 5-től ismét üzembe állhat; a tesztüzemet már szerdán, legkésőbb csütörtökön beindítják – tudatta Volodimir Demcsisin. A miniszter úgy tudja, nem az áramtermelésnél, hanem a megtermelt elektromos áramot továbbító részlegnél jelentkezett a hiba.

Az erőmű első reaktorblokkját 1984-ben helyezték üzembe, majd három év alatt további hármat is elindítottak. Mára a teljes kapacitása a 6000 megawattot is eléri, amivel évente 40 milliárd kilowatt energiát állít elő. (Paks: nagyjából 2000 megawatt.) Ez az ország nukleáris kapacitásának nagyjából a fele, és az országos energiaszükségletek húsz százalékát fedezi.

Mérsékelt lifthasználatot várnak

Az ukrán állami Energoatom beszámolója szerint a probléma november 28-án jelentkezett, amikor az automatika lekapcsolta a 3-as blokkot az energiahálózatról. Ezután rendelték el a javítási munkálatokat, amelyek az ígéretek szerint péntekre befejeződnek.

Az erőmű méreteiből adódóan országszerte éreztette hatását az áramtermelés csökkenése. Áramkimaradások voltak a 45 milliós ország több régiójában, amit fokozott az is, hogy a beköszöntött téli hideg miatt jelentősen megnőtt az energiaigény is.

Az áramtermelés elégtelensége miatt előírt rendben kapcsolják ki az áramellátást régiónként, naponta 2-3 órára. Az intézkedés a legnagyobb városokat, Kijevet, Lvivet, Odesszát és a keleti részen fekvő Harkovot is érintik.

A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy minél kevesebb elektronikus eszközt használjanak, és lehetőleg a lifteket se vegyék igénybe.

Nem folyik harc az atomért

Az ország keleti felében fekvő zaporozsjei erőmű a Kijev által ellenőrzött területen van, az oroszbarát szeparatisták donyecki és luganszki területei ettől keletebbre fekszenek. Harcoktól itt nem kell tartani, bár idén májusban ennek veszélyére hivatkozva a Kijev-párti nacionalista Jobb Szektor 40 fegyverese a védelem biztosításának érdekében be akart hatolni az erőműbe. Az őrség és a helyszínre kiérkezett rendőrség azonban megállította a kéretlenül érkezett védőket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport