Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Elégedetlenek az emberek a kelet-ukrajnai szakadár vezetéssel

2014.12.04. 12:17 Módosítva: 2014.12.04. 12:17

A Donyec-medencében fokozatosan növekszik a lakosság elégedetlensége a szakadár vezetéssel szemben, írta az ukrán sajtó.  

A harcok térségében javarészt idős és szegény emberek maradtak, a jobb módúak elmenekültek. Az ott maradtak arról számolnak be, hogy hónapok óta nem kapják meg nyugdíjukat vagy a nekik járó szociális ellátást. A nyugdíjasok segélyszervezetektől kapnak időről időre élelmiszereket.

November 5-én az ukrán kormány úgy határozott, hogy átmenetileg leállítja az oroszbarát szakadárok által megszállva tartott területek költségvetési támogatását, így a nyugdíjakat és a szociális ellátásokatsem folyósítják. Ezeket az összegeket a jogosultak felvehetik az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött bármelyik településen, ha ottani lakcímre jelentkeznek be. Más esetben visszamenőleg kapják majd meg juttatásaikat, miután az ukrán hadsereg visszafoglalta településüket a szakadároktól.

A döntést Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök azzal indokolta, hogy az állam hiába folyósította eddig a nyugdíjak és szociális ellátások összegét a szakadárok által megszállt területekre, a pénzt nem kapták meg a lakosok a szeparatistáktól. "A kormány pedig nem hajlandó szélhámosokat és terroristákat szponzorálni" - szögezte le a kormányfő.

A szakadárok most úgynevezett nyugdíjjegyeket osztanak, amiért nem tudni, mit kapnak cserébe az ellátottak. A nyugdíjjegyekért mégis több ezren állnak sorokban a hivatali épületek előtt. Nemrég az ukrán média arról adott hírt, hogy a szakadárok a béreket élelmiszerekben akarják kifizetni.