Árpád
-2 °C
4 °C

Elégedetlenek az emberek a kelet-ukrajnai szakadár vezetéssel

2014.12.04. 12:17 Módosítva: 2014-12-04 12:17:57

A Donyec-medencében fokozatosan növekszik a lakosság elégedetlensége a szakadár vezetéssel szemben, írta az ukrán sajtó.  

A harcok térségében javarészt idős és szegény emberek maradtak, a jobb módúak elmenekültek. Az ott maradtak arról számolnak be, hogy hónapok óta nem kapják meg nyugdíjukat vagy a nekik járó szociális ellátást. A nyugdíjasok segélyszervezetektől kapnak időről időre élelmiszereket.

November 5-én az ukrán kormány úgy határozott, hogy átmenetileg leállítja az oroszbarát szakadárok által megszállva tartott területek költségvetési támogatását, így a nyugdíjakat és a szociális ellátásokatsem folyósítják. Ezeket az összegeket a jogosultak felvehetik az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött bármelyik településen, ha ottani lakcímre jelentkeznek be. Más esetben visszamenőleg kapják majd meg juttatásaikat, miután az ukrán hadsereg visszafoglalta településüket a szakadároktól.

A döntést Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök azzal indokolta, hogy az állam hiába folyósította eddig a nyugdíjak és szociális ellátások összegét a szakadárok által megszállt területekre, a pénzt nem kapták meg a lakosok a szeparatistáktól. "A kormány pedig nem hajlandó szélhámosokat és terroristákat szponzorálni" - szögezte le a kormányfő.

A szakadárok most úgynevezett nyugdíjjegyeket osztanak, amiért nem tudni, mit kapnak cserébe az ellátottak. A nyugdíjjegyekért mégis több ezren állnak sorokban a hivatali épületek előtt. Nemrég az ukrán média arról adott hírt, hogy a szakadárok a béreket élelmiszerekben akarják kifizetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?